Nagyvilág

2019.01.26. 11:40

A farmerek készítése vízigényes művelet

Vietnám - Egy cég bebizonyította, hogy nem muszáj tönkretenni a bolygót a ruhagyártással.

Vietnám - Egy cég bebizonyította, hogy nem muszáj tönkretenni a bolygót a ruhagyártással.

Első hallásra furcsának tűnhet, hogy egy szocialista országban gyártják a világ egyik legkörnyezetkímélőbb farmernadrágját. Vietnam ráadásul harcolt is az amerikaiak ellen, emellett pedig még mindig viszonylag szegény, így aztán közel sem magától értetődő, hogy egy ottani cég, a Saitex a környezetbarát textilipar egyik úttörője – írja a G7.hu.

A Ho Si Minh-város (a korábbi Saigon) melletti gyárban a farmerkészítéshez szükséges víz 98 százalékát újrahasznosítják. A világ nagy részén egy nadrág legyártásakor 80 liter vizet használnak fel, a környezettudatos technológiának köszönhetően a cég farmerjai azonban csak 8 decit „fogyasztanak”.

A Saitex éves szinten 430 millió liter vizet spórol meg, ehhez olyan korszerű mosógépek beszerzésére volt szükség, amelyek 75 százalékkal kevesebb vizet használnak fel a korábbiakhoz képest. Sőt, míg sok textilgyár egyszerűen a szabadba engedi a mérgekkel teli szennyvizét, ez a cég összetett szűrőrendszerrel iható minőségűvé tisztítja.

A kiszűrt káros és újra nem hasznosítható anyagokat betonnal keverik össze, és kiszárítva építőanyagként értékesítik – olvasható a portálon.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!