Nagyvilág

2018.09.10. 11:28

Biharországban állítottak ki a levéltárak

Bihar - A közelmúltban több ünnepi megemlékezés is volt a romániai Bihar megyében.

Bihar - A közelmúltban több ünnepi megemlékezés is volt a romániai Bihar megyében.

Élesden a Bocskai-napok, Hegyközszentimrén ökumenikus kápolnaavatás történt. Mindkét helyen levéltári kiállítás színesítette a programot.

Élesden évek óta kulturális programok zajlanak Bocskai István emlékére a róla elnevezett Kulturális Központ rendezvényén. Idén a fejedelem hadművészetét (Forisek Péter, Debreceni Egyetem), Élesd és Sólyomkő középkori történetét (Csorba Mihály) és a Bocskai korona utóéletét (Buczkó József) bemutató előadások mellett az Armales Transylvanorum – Válogatás az erdélyi fejedelmek címeradományaiból című nemzetközi vándorkiállítás egy részét is bemutatták.

Összefogás erejével

– Erre azért kerülhetett sor mert a tárlat anyaga kilenc év és huszonegy helyszín után visszatért Debrecenbe, hogy megújuljon, hogy jövőre a tizedik évfordulón újra teljes szépségében lehessen bemutatni azokon a Kárpát-medencei településeken, ahová az elmúlt évek során különböző okokból nem sikerült eljuttatni az anyagot – tudtuk meg Szálkai Tamás főlevéltárostól, a tárlat kurátorától, aki elmondta azt is, hogy a levéltárakat a 21. században a társadalmi igények és elvárások új kihívások elé állítják. Ezek egyik szegmense, hogy az emberek tudni szeretnék mit őriznek az archívumok. Az ilyen rendezvények kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy ezt megmutassák, ahogy erre évtizedek óta törekszik például a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár is.

Hegyközszentimrén tizenegy évi hosszas előkészítés után készülhetett el a Szent Imre herceg emlékére emelt ökumenikus kápolna és a kilátóként is funkcionáló harangtorony. Az épület ünnepélyes átadásán Szabó Ödön, Bihor megye parlamenti képviselője és dr. Nagy Miklós polgármester tartott ünnepi beszédet, akik az összefogás erejét hangsúlyozták. Dr. Szálkai Tamás főlevéltáros bemutatta a Hegyközszentimre évszázadai című kiállítást, majd Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés elnöke Szent István király intelmeiből idézve zárta a rendezvényt:

ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is.”

Az ezt követő hálaadó istentisztelet során Böcskei László római katolikus megyéspüspök, valamint Csűry István királyhágómelléki református püspök hirdetett igét.

HBN


Hegyközszentimre évszázadai

Szálkai Tamás kiállítás megnyitó beszédében hangsúlyozta: – Sok szó esett itt az építkezésről, építőkövekről. Bizonyos értelemben azt mondhatjuk, hogy a levéltárak a múlt építőköveinek tárházai. Ezekből a kövekből lehet hiteles történeteket, ezekből pedig hiteles történelmet írni. Ez a kiállítás nem a magyar történelem jeles eseményeiről, uralkodóiról, hadvezéreiről szól, hanem egy kis magyar faluról. Egy közösségről, egy gyülekezetről, amely templomot és iskolát épített, ezáltal pedig a saját jövőjét teremtette meg.

A kiállításról elmondta, hogy, három közgyűjtemény tizennégy munkatársa közös munkájának eredménye, s örömét fejezte ki, hogy a helyiek megismerhetik őseik múltját, olyan időszakból is, ami már kikopott az emberemlékezetből. A legrégibb bemutatott dokumentum egy pápai tizedjegyzék részlete volt az 1330-as évekből.


A kiállítást készítették

  • Fővédnök: dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója
  • Kurátor: Szálkai Tamás.
  • Közreműködött: Szikla Gergő, Torma László (MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára), Ásványi Szabolcs, Czikkelnyé Nagy Erika, Klettner Csilla, Kovács Zsuzsanna, Kulcsár Krisztina, Künstlerné Virág Éva, Kurecskó Mihály, Németh György, Rácz György, Varga Máté (MNL Országos Levéltára), Nagy Mihály Zoltán (Román Nemzeti Levéltár Bihar Megyei Igazgatósága)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!