Nagyvilág

2018.09.18. 15:50

A hadtörténeti intézet részt vesz a szovjet fogságba esett magyarok adatainak feldolgozásában

Budapest - A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum is részt vesz a szovjet hadifogságba esett magyarok adatainak feldolgozásában.

Budapest - A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum is részt vesz a szovjet hadifogságba esett magyarok adatainak feldolgozásában.

Szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte azt MTI-vel, hogy a második világháború időszakában fogságba esett, illetve elhurcolt mintegy 600 ezer magyar állampolgár Oroszországban őrzött levéltári adatainak feltárásáról állapodott meg a magyar-orosz levéltári vegyesbizottság.

Azt írták: a vegyesbizottság szentpétervári ülésén szeptember 13-án született megállapodás érinti a 20. századi magyar történelemre vonatkozó alapkutatások elindítását, továbbá a magyar és rokon népekre vonatkozó középkori kutatásokat. Az eredményeket konferenciákon, kiállításokon, közös publikációkban fogják bemutatni.

Kovács Vilmos, a hadtörténeti intézet parancsnoka kedden azt közölte: a vegyesbizottsági ülésen vezetésével részt vett az intézmény háromtagú delegációja is. Kifejtette: kétéves előkészítő munka után az orosz partner "elvi hozzájárulását" adta, hogy egy szerződés megkötése után, az orosz hadtörténeti levéltárban tárolt, csaknem 600 ezer magyar hadifogoly és annak tekintett polgári személy táborokban nyilvántartásba vett kartonjaiból adatbázist hozzanak létre.

Az adatbázis orosz nyelven készül, majd azt átadják át a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltárának, valamint a Magyar Nemzeti Levéltárnak. E munka során az 1941 és 1955 közötti időszakot dolgozzák majd fel. A tervek szerint két évig tartó orosz adatbázis-építés után, részben vele párhuzamosan zajlik majd a magyar változat létrehozása.

A parancsnok felidézte, hogy a hadtörténeti intézet tavaly közzétette a katonakagulagon.hu honlapon a fogságban meghaltak adatbázisát. Ezt követi majd az egy nagyságrenddel nagyobb, csaknem 600 ezer magyar állampolgárra vonatkozó feldolgozás nyilvánosságra hozatala, már magyarul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!