Nagyvilág

2018.06.28. 12:47

Sima kaland, néhány kellemes cukorkával

Ha szerencsések vagyunk, a május 24-i magyar premier után még mindig műsoron találjuk a legújabb Star Wars-történetet. Közben, a bemutató óta kiderült: buktának könyvelhették el a gyártók a Solót.

Ha szerencsések vagyunk, a május 24-i magyar premier után még mindig műsoron találjuk a legújabb Star Wars-történetet. Közben, a bemutató óta kiderült: buktának könyvelhették el a gyártók a Solót.

Rendező: Ron Howard. Főszereplők: Alden Ehrenreich, Joonas Suotamo, Woody Harrelson, Emilia Clarke.

Megbosszulja magát, hogy a Disney futószalagra tette az űroperát? Valljuk be: talán nem is érezzük akkora számnak, ha kevesebb mint egy év alatt újabb és újabb adagot kapunk a jóból. Ami túl gyakran jön el újra, az már kevésbé tűnik ünnepnek.

De senkit ne tántorítson el, hogy a Solo nem borította a kasszát. Sőt, megkönnyítheti a dolgunkat. Ekképpen ugyanis nagy elvárások híján ülhetünk be a moziba. Így tettem én is, és végül kínzó hiányérzet nélkül távoztam.

Szórakoztató űrwesternt kapunk, fordulatokkal, „ki kivel is van?”-nal, és persze a műfaj szokványosságaival. Hősünk történetében rögös az út kifelé a rabszolgasorsból, s mint kiderül, a birodalmi akadémián át a törvényenkívüliségbe vezet. Han vinné magával a szerelmét, de szem elől veszíti egy időre – s nem gondolná, miképpen látja majd viszont… Az sem árt közben, ha társakat szerez az úton – és jártasságot a koaxium nevezetű, kincset érő hiperhajtómű-üzemanyag meglovasításának gyakorlatában. Ahhoz persze, hogy kikerüljön az egyre gyűlő lekvárból, szüksége lesz egy hajóra, s nem akármilyenre. Összeáll a jól ismert kép. (Még azt is megtudjuk, minek köszönheti a Solo nevet – igaz, már-már önparódiába hajlóan.)

A fő vonalakon túl több olyan barátságos, apró részlet villan elénk, amely megdobogtathatja a Csillagok háborúja univerzuma kedvelőinek szívét. A felső kapcsolótáblán matatni kezdő, loncsos bundájú kéz. A csempészkabin. A holosakk. Az Ezeréves Sólyom orra – amely az emlékeinkben bizony nem tűnt ennyire hegyesnek, s ki is derül, hogy miért.

Vetnek az alkotók pár cukorkát a keményvonalas rajongóknak is, néhány régi ismerős formájában. Például A klónok háborúja sorozatban megismert fejvadásznő, Aurra Sing bukkan fel a vonatrablós jelenetsorban, de nagyobb figurákat is tartogattak nekünk a sztorikavarók az animációs világból: fény derül egy sötét figura kilétére, további találgatásokra csábító helyzetben – de ne lőjük le a poént.

Solo mostani megformálójáról – panyókára eresztett pisztolytáska ide vagy oda – nem igazán tudott a Ford által megkedveltetett alak eszembe jutni, a fizimiskája révén sokkal inkább Leonardo DiCaprio. A női főszereplő ismerős lehet már Sarah Connorként, a sorozatfüggőknek pedig a Trónok harcából; ha kell, cuki, ha kell, sejtelmes. Woody Harrelson, a karakteres orrnyereg remek figurát hozott, a rossz életű (és arcú) fronttiszten át a kipróbált csempészig…

Kezdetben ugyan lemondtunk a nagy elvárásokról, viszont az osztályzáskor egy Star Wars-filmnek az 5-öshöz többet kell tudnia.


[related-post post_id="3875163"]

[related-post post_id="3870732"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!