Nagyvilág

2018.06.09. 17:24

Növények a jó levegőért

Debrecen - Egyes dísznövények kiszűrik a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat.

Debrecen - Egyes dísznövények kiszűrik a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat.

Az 1980-as évek végén a NASA vizsgálatot indított olyan növények felkutatására, amelyek alkalmasak lehetnek a levegő tisztítására. 12 szobanövény hatását vizsgálták három vegyület légköri koncentrációjára. Különböző mértékben mindegyik vizsgált növény csökkentette a vegyületek szintjét. Ez a kutatás bizonyította, hogy bizonyos dísznövények képesek kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat. Ezek a növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek, jelentős mennyiségben kiszűrik például a formaldehidet, triklór­etilént és a benzolt.

Az otthonunkban levő műanyagokból és a bútorokból, ragasztókból formaldehid válik ki, aminek a koncentrációja télen még jobban feldúsulhat a lakótérben. A lakások légterében feldúsuló kemikáliák eltávolításának egyik lehetséges módja a szobanövények tartása.

Jótékonyak

Az alábbi növények kiválóan alkalmasak a szobák levegőjének tisztítására, amik – talán meglepő módon, de – általában messze szennyezettebbek, mint a kinti levegő, még akkor is, ha egy nagyvárosban lakunk.

  • Dracéna (Dracaena marginata): szépséges, lassan növekvő lágyszárú, egyetlen hátránya, hogy mérgező.
  • Zöldike (Chlorophytum comosum): gyönyörű szobanövény hosszú, fűszál-szerű levelekkel, gyorsan nő.
  • Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata): sok háztartásban megtalálható évelő örökzöld az anyósnyelv, talán a meglehetős szívósságának köszönhetően: jól bírja a rendszertelen öntözést és nem igényel sok fényt.
  • Aloe (Aloe félék): könnyen kezelhető, napimádó kaktuszféle, kiváló a formaldehid és a benzol megkötésére.
  • Szobai futóka, Szcindapszusz (Scindapsus aures): egy másik erős formaldehid-megkötő növény a szobai futóka, amely szintén rengeteg háztartásban megtalálható, akár egész falakat is képes benőni.
  • Hegyi pálma, gyompálma (Chamaedorea elegans): az areca pálma egy meglehetősen érzékeny, tollseprű-szerű levelekkel rendelkező szobanövény, amely párásító hatásáról is ismert.
  • Továbbá: krizantém, azálea, vitorlavirág.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!