Nagyvilág

2018.05.09. 11:03

Iráni atomprogram - Brit-francia-német közlemény: sajnálatos és aggályos Trump döntése

London - Sajnálatosnak és aggodalmat keltőnek nevezte kedd este Londonban kiadott közös közleményében a brit miniszterelnök, a francia államfő és a német kancellár, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette az Egyesült Államok kilépését az iráni nukleáris fejlesztési programról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból.

London - Sajnálatosnak és aggodalmat keltőnek nevezte kedd este Londonban kiadott közös közleményében a brit miniszterelnök, a francia államfő és a német kancellár, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette az Egyesült Államok kilépését az iráni nukleáris fejlesztési programról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból.

A három ország alig burkolt utalást tett arra is, hogy nem kíván gazdasági szankciókat alkalmazni Irán ellen, és szintén kevéssé leplezett diplomáciai megfogalmazásokkal követeli, hogy Washington tartózkodjék a megállapodás végrehajtását akadályozó lépésektől az iráni egyezményben továbbra is részes országokkal szemben.

Theresa May, Emmanuel Macron és Angela Merkel a közös közleményben - amelyet a brit kormányfő londoni hivatala tett közzé - leszögezi, hogy a három európai hatalom változatlanul elkötelezett az egyezmény érvényben tartása mellett, mivel a megállapodás továbbra is fontos a közös biztonsági érdekek szempontjából.

A kommüniké felhívja a figyelmet arra, hogy az Iránnal aláírt megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag hagyta jóvá 2231-es számú határozatával, amely változatlanul az iráni nukleáris programmal kapcsolatos viták rendezésének kötelező nemzetközi jogi erővel bíró keretrendszere.

May, Macron és Merkel felszólította a megállapodás összes érintett országát, hogy tartsák fenn elkötelezettségüket a szerződés maradéktalan végrehajtása mellett, és felelősségteljes szellemben cselekedjenek.

A Downing Street által kiadott közös felhívásban a három európai vezető hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerint Irán folyamatosan tartja magát a megállapodásban vállalt korlátozásokhoz, és ennek következtében a világ biztonságosabbá vált.

Mindezek alapján a három európai hatalom továbbra is részese marad az Iránnal kötött megállapodásnak, és folytatja együttműködését az egyezményben maradó többi aláíró országgal a szerződés érvényben tartásának biztosítására - szögezi le London, Párizs és Berlin közös közleménye.

A kommüniké szerint ebbe beletartozik az is, hogy biztosítani kell az iráni népnek azokat a gazdasági előnyöket, amelyek a nukleáris programról kötött megállapodáshoz kapcsolódnak.

A közös brit-francia-német közlemény felszólította az Egyesült Államokat annak biztosítására, hogy az Iránnal kötött egyezmény szerkezete ne sérüljön, és arra, hogy Washington tartózkodjék az olyan cselekményektől, amelyek akadályoznák a többi aláíró országot a szerződés maradéktalan végrehajtásában.

Az európai hatalmak felszólították az amerikai kormányt arra is, hogy engedje a szerződés fő elemeinek folytatódó betartatását, és minden lehetséges módon törekedjék azoknak az előnyöknek a megőrzésére, amelyeket a nukleáris fegyverek elterjedésének akadályozásában az Iránnal kötött szerződés elért.

A három vezető arra biztatta Iránt, hogy visszafogottan reagáljon az Egyesült Államok döntésére.

A közlemény felhívja Teherán figyelmét arra, hogy változatlanul teljesítenie kell a megállapodásból eredő kötelezettségeit. A három vezető hangsúlyozza, hogy az egyezmény maradéktalan együttműködési kötelmet ró az iráni félre az IAEA ellenőrzési követelményeinek teljesítésében.

A kommüniké szerint érdemben foglalkozni kell az iráni rakétafejlesztési program keltette aggodalmakkal, és a térségben - különösen Szíriában, Irakban és Jemenben - kifejtett iráni destabilizáló tevékenységekkel is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!