Nagyvilág

2018.05.03. 19:01

Időjárás-jelentés

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk északi területén ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást. Hatásukra arrafelé gyakran erősen felhős az ég, főként a frontok mentén fordul elő eső, záporeső. Szintén ciklon örvénylik a Földközi-tenger középső medencéje fölött, így elsősorban az Appennini-félsziget térségében sok a felhő, és záporok, zivatarok alakulnak ki. Európa délnyugati és keleti része fölött anticiklonális hatások érvényesülnek, a felsorolt tájakon kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északnyugati felén általában 9 és 18 fok között változik, csak a legészakabbi tájakon van ennél is hűvösebb. Szárazföldünk délkeleti felén továbbra is nyáriasan meleg az idő, a délutáni órákra sokfelé 25 és 30 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence fölé meleg, eleinte száraz, majd váltakozó nedvességtartalmú, labilis rétegződésű levegő érkezik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Éjszaka dél felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, főként délen és nyugaton valószínű záporeső, zivatar, északkeleten azonban túlnyomóan derült marad az ég. Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett délnyugaton, nyugaton kevesebb, másutt több napsütés várható, délnyugaton szórványosan, máshol helyenként fordulhat elő zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél megélénkül, néhol meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 26 és 32 fok között várható, de nyugaton kissé hűvösebb lesz.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!