Nagyvilág

2018.05.30. 18:32

Emberi életeket és lelkeket mentenek

Románia - Az alapítvány „árva” székelykapukat is örökbe fogad.

Románia - Az alapítvány „árva” székelykapukat is örökbe fogad.

A gyulafehérvári gyermekotthon látogatása a nagycsütörtöki miséhez kapcsolódott a római katolikus érseki székesegyházban, amely Erdély legjelentősebb román kori épülete. A szertartáson 900 gyerek és több száz hívő vett részt. A mise után bemutatták a magyar történelemben komoly szerepet játszó történelmi személyiségek nyughelyét.

A műemlékek mentése is cél

A síremlékekben látható, Hunyadi János gazdagon faragott szarkofágja középen, míg két oldalt fiai, a kivégzett Hunyadi László és testvére, János nyugszik. A Lászai-kápolnától jobbra eső kőkoporsó János Zsigmond, az első erdélyi fejedelem maradványait őrzi, mögötte anyja, Izabella királyné fekszik. A zűrzavaros évszázadok során a sírokat többször is feldúlták és kirabolták, sokuk ma már üres. Sokak szerint Bocskai István és Bethlen Gábor erdélyi fejedelmeket is ide temették, ma emléktábla őrzi emléküket. A templom kriptájában, melybe kívülről lehet bemenni, nyugszik a XX. századi Erdély egyik legnagyobb hatású személyisége, Márton Áron püspök.

A templom főbejárata előtti tér bal oldalát a hatalmas, bizánci stílusú ortodox székesegyház 1922-ben épült tömbje foglalja el. A katolikus székesegyház mögötti téren pedig Vitéz Mihály havasalföldi vajda monumentális lovas szobra áll. A tér déli oldalán pedig a többször is átépített érseki palota szerény épülete látható. A Szent Ferenc Alapítvány alaptevékenysége: az emberi élet és lélekmentés. Ezen túl szerepet vállal az épített örökségek, műemlékek mentésében is. Fogadjunk örökbe „árva” székelykapukat. Ismerjük meg, óvjuk, ápoljuk hagyományainkat, kultúránkat, örökségeinket – mondta Csaba testvér.

A keresdi várkastélyt az erdélyi Bethlen család örökösei 2014-ben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány használatába adták ötven évre. Ezt már Mikszáth Kálmán is a béke szigetének nevezte. Az építmény közösségi házként, képzési központként, kulturális események helyszíneként működik. Múzeum, és tárlatok várják a látogatókat.

- Kiss Erzsébet -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!