Nagyvilág

2018.02.01. 17:53

Időjárás-jelentés - 2018. február 1.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárását döntően ciklonok alakítják, magasnyomás hatására száraz és eseménytelen idő csak a Földközi-tenger partvidékén, illetve a Pireneusi-félszigeten van. Ezeken a helyeken általában 13 és 19 fok között változik a hőmérséklet a délutáni órákban. Sekély, töltődő ciklon helyezkedik el a Kelet-európai-síkság déli része felett. Ennek területén vékony, szakadozott a felhőzet, de több helyen fordul elő eső, északabbra havazás. A legmagasabb nappali hőmérséklet kevéssel 0 fok felett, Észak-Oroszországban, valamint az Ural előterében -10 fok körül alakul. Középpontjával az Északi-tenger felett markáns ciklon örvénylik, amely kontinensünk nagy részének időjárására hatással van. Frontrendszere mentén Skandináviától a Balti-tengeren és az Alpokon át a Pireneusi-félszigetig nagy területen vastag felhőtakaró borítja az eget, ami szépen kirajzolódik a műholdképen. Ebből északon a -5, -10 fokos csúcshőmérséklet mellett havazik, a Baltikumtól délre főleg eső esik, csak a hegyekben hull a hó. A csapadék mennyisége 10 és 20 mm között alakul, de lokálisan, elsősorban a hegyek széllel szembeni oldalán 30-50 mm is előfordul. Péntek estig a Kárpát-medencét is eléri ennek a ciklonnak a hidegfrontja, amely lelassul, és felettünk vesztegel majd, ami miatt jelentős hőmérséklet-különbség alakul ki a medence keleti és nyugati része között, és többfelé kell jelentős mennyiségű csapadékra számítani.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Estétől északnyugat felől mindenütt megnövekszik a felhőzet, erősen felhős, illetve borult idő várható. Délen, délkeleten lehetnek inkább felszakadozások. Éjszaka és pénteken napközben az Alföldön elszórtan, másutt többfelé várható eső, zápor. Az éjszaka második felétől a Dunántúlon havas eső, a hegyekben havazás is lehet. Péntek estétől a Nyugat-Dunántúlon síkvidéken lehet már hó, ugyanakkor a Dél-Alföldön néhol zivatarok alakulhatnak ki. A déli, délnyugati szél csütörtökön többfelé megerősödik, a délnyugati tájakon viharossá fokozódik, majd valamelyest mérséklődik, de erős széllökések néhol továbbra is előfordulhatnak. Pénteken a Záhony-Nagykanizsa vonaltól északra északias, délre délies szél várható, élénk, időnként erős lökésekkel.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken az Észak- és Nyugat-Dunántúlon, valamint az Északi-középhegység nyugati felén 1 és 7, másutt 8, 13 fok között valószínű.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!