Nagyvilág

2018.01.24. 11:48

Ünnepi köszönet az elődöknek és felelősség az utókor iránt

Nagyvárad - Ismét együtt ünnepelte a kultúra napját Berettyóújfalu, Debrecen, Nagyvárad és Margitta.

Nagyvárad - Ismét együtt ünnepelte a kultúra napját Berettyóújfalu, Debrecen, Nagyvárad és Margitta.

A Bihar megyei nagyvárosban, ott is a Szigligeti Színházban zajlott a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepség hétfőn este.

Nagyvárad ezúttal is Berettyóújfaluval, Debrecennel és Margittával emlékezett a Himnusz születésének évfordulójára. Az eseményen fellépett a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus.

Járatlan utakat nyit meg

Köszöntőjében Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke emlékeztetett: ismét a magyar kultúra ünnepére gyűltek össze, mely a Himnusz születésének, befejezésének napja.

– Arra a kérdésre, hogy a szép és jó és igaz alkotások vagy általában véve a kultúra jobbá teszik-e az embert, nincs válasz – folytatta a politikus. – Vannak érvek amellett, hogy jobbá, megértőbbé, emberségesebbé változtatja, előrébb viszi. De aki szétnéz a világban, abban joggal vetődik fel a kérdés: az elmúlt években született sok remekmű jobbá tett-e bennünket, vagy sem? Bár meglátásában lehet, hogy ez már nem is a kultúra célja. Az alkotás nemcsak választ ad, hanem kérdéseket is szül, új, járatlan vagy járatlannak tűnő utakat nyit meg – fogalmazott az erdélyi politikus.

Emberi kötelesség

A Himnusz születésének napja egy kicsit a nemzet születésnapja is”

– ezt már Vitányi István országgyűlési képviselő mondta köszöntőjében. – Köszönet jár azért, hogy 2018-ban közösen ünnepelhet Debrecen, Nagyvárad, Margitta és Berettyóújfalu, s egyúttal figyelmeztetés is, hogy mindenhez felelősség is társul, mert a mi utódaink is aszerint ítélnek meg minket, hogy miként éljük a magunk életét, és közben hogyan viselkedünk embertársainkkal – a nemzeten belül és azon kívül. A felelősség kérdése mindig az első, kötelességeinket pedig emberként, közösségként, nemzetként és országként egyaránt teljesítenünk kell.

Eggyé kovácsolni

Vannak vállalásaink, feladataink, igényeink-kívánalmaink, érdekeink és értékeink, melyek mind-mind meghatározzák, hogy miként viszonyulunk egymáshoz. A nehéz évszázadok alatt ezt megtanultuk a történelmünkben. A mai Magyarország feladata se lehet más, a békés együttélés megteremtése mellett, mint az, hogy eggyé kovácsolni, ami egybe tartozik.

Szerencsére ma már ennek megvannak a közjogi lehetőségei és keretei – mondta a képviselő.

BN


[related-post post_id="3744219"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!