Nagyvilág

2018.01.17. 08:48

Jégkatedrális, hószobor a Tátra rejtekében

Ótátrafüred - Érthető okok miatt csak télen láthatók a különleges alkotások.

Ótátrafüred - Érthető okok miatt csak télen láthatók a különleges alkotások.

Akár gyalog, akár fogaskerekűvel érkezünk meg az Ótátrafüred fölötti, 1256 méter magasan lévő nyeregre, csodálatos kilátás fogad. Téli időszakban azonban nem csak a természet „alkotásán” pihentethetjük meg tekintetünket, hanem, egy hatalmas, fehér sátor adta hideg oltalmában elhelyezett, üvegszerűen tiszta jégből készített katedrálison is. A folyamatosan hűtött sátorban egy oldala kivételével körbejárható a jégkatedrális, amelynek színpadán hetente egy alkalommal koncertet is adnak.

Először 2013-ban készült el a Szlovákiában egyedülálló alkotás, azóta minden télen egyre nagyobb és díszesebb formában láthatják a turisták. A látvány mellett lágy zene és szőrmével fedett padok is várják a nyugalmat vagy különlegességet kereső kirándulókat. A jégkatedrális fölül áprilisban bontják le a sátrat.

Ha a nyeregről a Nagyszalóki-csúcs oldalában egy könnyű, lazán emelkedő, negyedóránál nem hosszabb sétára szánjuk magunkat, elérkezünk az 1301 méter magasan fekvő Rainer-kunyhóhoz. Ebben melegedő és büfé üzemel. A Tátra első ilyen épületének (1863-ban készült) érdekessége, hogy mellette télen hóból hatalmas szobrot készítenek.

Fotó: Kovács Zsolt

Ez minden alkalommal bibliai jelenetet ábrázol.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!