Nagyvilág

2017.08.28. 10:29

10 elképesztő tó, amely képes megölni

A víz látványa a nyugalom érzésével tölti meg az embert. De vajon minden tó biztonságos? Bemutatunk tíz gyönyörű tavat, amelyben nem merne úszni.

A víz látványa a nyugalom érzésével tölti meg az embert. De vajon minden tó biztonságos? Bemutatunk tíz gyönyörű tavat, amelyben nem merne úszni.

Szörny a tóban: Brosno, Oroszország

A helyiek gyakran látnak egy ősi gyíkot a tóban. A tudósok próbáltak segíteni megtalálni a "brosznói sárkányt", de nem bukkantak a nyomára. De mi is történik itt? A víz alján végbemenő bomlás során szén-dioxid buborékok keletkeznek, amelyek könnyen felborítják a kis csónakokat. Sokan viszont úgy gondolják, hogy ez valójában a szörny támadása.


Hillier tó, Ausztrália

Nem akar hinni a szemének? Egy rózsaszín tó az eukaliptuszerdő közepén. Elég gyilkosnak néz ki. A tudósok a vízben élő mikroorganizmusokkal magyarázzák a víz különös színét.


Ijen tó, Indonézia

A világ legsavasabb tava. A türkizkék színű tó mélyén 200°C a hőmérséklet, a halálos metángáz pedig éjszakánként misztikus kék színnel ragyog. Ennek ellenére a helyiek mindenféle védőmaszk nélkül gyűjtik a ként a tó mellett.


Tó a semmiből: Gafsa, Tunézia

A tó a semmiből, a száraz sivatag közepén jelent meg, ráadásul hirtelen. A tudósok úgy vélik, a víz szeizmikus mozgás eredményeként került a felszínre, de azt senki nem tudja megmagyarázni, hogy ez hogy történt ilyen gyorsan. Úszni mindenesetre csak saját felelősségre lehet benne, mivel a vízben mérgező algák élhetnek, illetve a közeli foszfátbánya miatt radioaktív anyagok is előfordulhatnak itt.


A forró tó, Dominikai Köztársaság

A tó szó szerint forr! A hőmérséklete 92°C, tehát lehetetlen benne úszni, aki belemegy, az elevenen megfő. A tudósok megállapították, hogy a tó egy vulkán kráterében fekszik, amely folyamatosan fűti.


A gyilkos Nyos tó, Kamerun

A tó 1746 embert ölt meg 1985 augusztus 21-én, amikor halálos gázfelhő emelkedett a tó köré, és mindent elpusztított maga körül. A szakemberek szerint a tó alján egy vulkán fekszik, a szén-dioxid felgyűlt a vízben, majd mérgező felhőként emelkedett a magasba.


Áramlatok: Michigan tó, USA

A kellemesen csillogó kék vízben nem élnek szörnyek, sem más horrorisztikus lény, de csapdát rejt a mélyben. Akkora áramlatok vannak benne, hogy egy embert is képes magával ragadni, ősszel ráadásul akkora hullámok jelennek meg a tavon, mint az óceánon.


Csontváz tó, Himalája

A tó mélyén több mint 200 emberi csontváz hever. A maradványokra a brit hadsereg bukkant rá 1942-ben. De mi történt ennyi emberrel egyszerre? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: a 200 emberrel egy jégeső végzett. A tudósok szerint egy hatalmas, mintegy 7 cm átmérőjű jeget tartalmazó eső ütötte agyon az embereket, akik nem tudtak hova menekülni.


Robbanó tó: Kivu, Kongó és Ruanda között

A Kivu a Föld legveszélyesebb tava. Bármilyen vulkáni aktivitás, vagy egy kisebb földrengés is képes felrobbantani, és ezzel együtt megölni a környéken élő mintegy kétmillió embert. Mindennek az az oka, hogy a tóban nagy mennyiségű szén-dioxid és metán található.


Nátron-tó, Tanzánia

És végül, a Nátron-tó. A világ legkísértetiesebb tava. Vegyük például a víz piros színét, de nem ezért. A Nátron-tó a világ legsavasabb tava, és különös módon gondoskodik a benne haldokló élőlényekről, gyakorlatilag szoborrá alakítja őket, majd kimossa a partra. Ennek az okát a tudósok könnyen megmagyarázzák: a hidrogén és a lúg sót és mészkövet hoz létre, amelyek megóvják az organizmusokat a bomlástól.

Forrás: Brightside.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!