Nagyvilág

2017.05.20. 18:35

Brüsszel bánja…

<em>…hogy Magyarország (meg Lengyelország, meg tudja ki még) nem partnere az EU-nak migráns ügyben. Előrebocsátom, én se szeretnék migránsokat kis hazánkba, örültem, amikor a debreceni tábor bezárt, de azt figyelembe kell vennünk, hogy migráció nem mai jelenség és világjelenség! Mi sem viselkedhetünk úgy, mintha nem most és nem ezen földkerekségen élnénk</em>. Réti János írása.

…hogy Magyarország (meg Lengyelország, meg tudja ki még) nem partnere az EU-nak migráns ügyben. Előrebocsátom, én se szeretnék migránsokat kis hazánkba, örültem, amikor a debreceni tábor bezárt, de azt figyelembe kell vennünk, hogy migráció nem mai jelenség és világjelenség! Mi sem viselkedhetünk úgy, mintha nem most és nem ezen földkerekségen élnénk. Réti János írása.

A népvándorlásnak sosincs vége. Készüljünk szépen az új korszakra, küszöbön az afroeurópai kultúra – írta Eco

Ez olyan, mintha a FIFA kiadná, hogy ezentúl Király Gáborhoz hasonlóan minden focistának melegítő alsóban kell játszani, és mi (meg a lengyelek) maradnánk rövid gatyában, mit sem törődve a többiekkel.

Umberto Eco, a kitűnő, immár néhai olasz író, esszéista, aki a L Espresso című olasz hetilapban 1990-ben megjelent írásában már kifejtette, hogy amiről szó van, az migráció, azaz népvándorlás, az éhező Délről Észak felé irányul. „A népvándorlásnak sosincs vége. Készüljünk szépen az új korszakra, küszöbön az afroeurópai kultúra.” – írta Eco, és sajnos lehet igazság a mondandójában. Mert – gondoljuk el – honnan jön és hová tart a világnak indult szerencsétlenek tömege? Hova menetelnek, és milyen reménnyel?

Így van ez és így volt mindig, legfeljebb kisebb mértékben, alig észrevehetően, kevesebb vándorlóval, mint most, de működött. Sokan jönnek és mennének is tovább, ahova tudnak. Nagyjából egy közepes stadionra való emberről van szó, igaz, hogy ez a szám mindig újratöltődik. Ezt nem győzik az embercsempészek sem, a tengerbeveszésről már ne is beszéljünk.

Az EU most eljárást akar indítani ellenünk, amiért nem fogadunk be migránsokat, de nekünk meg be kell látnunk, hogy valaminek történni kell, hogy a helyzet kezelhető legyen. Aligha van valaki az országban, aki azt akarná, hogy ide jöjjenek a népvándorlók, pedig valahova menniük kell. Vissza, ahonnan jöttek, nem mehetnek, marad csak az előre, bár arrafelé meg nem engedik őket. Azt sem tudni, folyik-e valamilyen kommunikáció velük, hogy vannak valamilyen vezetőik, vagy mindenki megy a maga feje után. Mert a helyzet az, hogy végül nekik sem lesz jó, meg nekünk se. Akkor, hogy lesz azután a világ? Ezen a Földgolyón csak el kell férnünk valahogy. Több vagy más bolygó nincs!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!