Nagyvilág

2017.03.19. 12:01

Újabb pofon az amerikai hírszerzésnek

Budapest - A WikiLeaks egyszerűen odaadná a techcégeknek a CIA hackereszközeit.

Budapest - A WikiLeaks egyszerűen odaadná a techcégeknek a CIA hackereszközeit.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál kizárólagos hozzáférést biztosít a technológiai cégeknek az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség hackereszközeiről szerzett értesüléseihez annak érdekében, hogy lehetővé tegye számukra a szoftverek hiányosságainak helyrehozását – jelentette be Julian Assange, az internetes oldal alapítója. A WikiLeaks legutóbb több mint nyolcezer titkosított dokumentumot hozott nyilvánosságra, egyebek között arról, hogy a CIA milyen eszközöket használ hírszerzésre: hogyan alakít át például okostévéket és -telefonokat lehallgatóberendezésekké, vagy milyen módszerekkel veszi át az uralmat számítógépek fölött – írja az origo.hu.

Vizsgálódnak az érintettek

Assange nemrégiben a Facebook Live szolgáltatáson keresztül élőben tartott sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy a megszerzett összes technikai részlethez kizárólagos hozzáférést biztosítanak a gyártóknak, hogy a szoftverek fejlesztésével és frissítésével be tudják foltozni a biztonsági réseket.

Azok a cégek, amelyeknek az eszközeit feltörték, egyelőre nem minősítik a kiszivárogtatott dokumentumokat, csak vizsgálódnak. A Microsoft szóvivője közleményben tudatta, hogy a cég megkezdte a vizsgálatot. Omar Santos, a Cisco biztonsági részlegének főmérnöke pedig arról beszélt a Reuters hírügynökségnek adott telefoninterjújában, hogy további kiszivárogtatásokra számítanak.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!