Nagyvilág

2017.03.19. 11:34

Szájról olvasás az új azonosítási módszer

Hongkong - Az egyik hongkongi egyetem szakemberei a szájról olvasást is megfelelő azonosítási módszernek tartják, abból kiindulva, hogy még ha ugyanazt a szót mondja is ki valaki, másképpen mozog a szája – olvasható a <a href="http://hvg.hu/tudomany/20170310_szajmozgas_azonositasa_biometria" target="_blank">hvg.hu-n</a>.

Hongkong - Az egyik hongkongi egyetem szakemberei a szájról olvasást is megfelelő azonosítási módszernek tartják, abból kiindulva, hogy még ha ugyanazt a szót mondja is ki valaki, másképpen mozog a szája – olvasható a hvg.hu-n.

Az, hogy mennyire pontos a szájmozgás azonosítása, függ a fényviszonyoktól is, mindenesetre a kínai szakemberek állítják, 90 százalékos pontosságot sikerült elérniük. Ennél a módszernél is tanítani kell a zárolni kívánt eszközt, meg kell vele ismertetni a felhasználó szájmozgását. Ehhez tízszer kell elmondania ugyanazt a mondatot, és mindegy, hogy azt milyen nyelven teszik, a kutatásvezető szerint akár még madárcsicsergést is lehet utánozni, csak az a fontos, hogy ugyanaz a frázis legyen, és ugyanaz az ember mondja. Az egyetem már szabadalmaztatta is az azonosítási technikát, a fejlesztők pedig remélik, hogy egy esztendőn belül keres­kedelmi forgalomba is kerülhet.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!