Nagyvilág

2017.01.17. 12:05

Ellentmond a dollár tovább erősödésének

New York - Az amerikai tőkepiacok bedőlésével számol a sikeres befektető, aki nagyon hisz Indiában.

New York - Az amerikai tőkepiacok bedőlésével számol a sikeres befektető, aki nagyon hisz Indiában.

– Meggyőződésem, hogy nagyon hamarosan befellegzik a tőzsdetörténelem egyik leghosszabb bikapiacának. Amerikában a kamatoknak mindenképpen emelkedniük kell. Hogyan maradhat egyensúlyban a méregdrága részvénypiac és az emelkedő kamatkörnyezet? Nyilván sehogy. A befektetői várakozások és a piaci állapotok, a jegybanki politika várható lépései 1987 októberére (az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb tőzsdekrachjának hónapja) emlékeztetnek leginkább. Az összeomlást egyébként akkor is megelőzte a kötvényhozamok drámai emelkedése – fejtette ki az Alapblognak Peter Boockvar. A Lindsey Group és a Bookmark Advisors amerikai befektető- és tanácsadó cégek vezető elemzője, a CNBC szakértője Zentai Péternek adott interjújában elárulta: az előbb említett okból kifolyólag ő maga elsősorban aranyat és ezüstöt vásárol. – Ezekkel tudom ellensúlyozni a jegybankok alkonyából, cselekvésképtelenségük mélyüléséből következő bizonytalanságokat és a kialakuló negatív reálkamat-környezetet – tette hozzá.

Olcsó franciák?

Amíg a hírek a dollár további erősödését vetítik előre, a pénzember másként látja. – A formális logikának ellentmondóan állítom, hogy nem a dollár, hanem az euró erősödésére érdemes fogadni. Még akkor is, ha tudjuk, hogy az euróövezetet megannyi kockázat veszélyezteti. Én azonban azt tartom irányt mutatónak, hogy óriási német nyomás nehezedik az Európai Központ Bankra a mennyiségi könnyítés politikával való teljes szakítás és a szigorítások, a kamatemelések beindítása érdekében. Már sokasodnak a konkrét, kézzelfogható bizonyítékai annak, hogy Németországban és egész Európában beindul az infláció – magyarázta.

Ha Franciaországban a konzervatív jobboldali François Fillon győz a májusi elnökválasztáson – emelte ki –, az óriási mértékben fogja bevonzani a tőkét a francia és általában a nyugat-európai tőzsdékre. – Fillon gazdasági, pénzügyi, piaci felfogása erősen hasonlatos a néhai brit miniszterelnökéhez, Thatcher asszonyéhoz és Ronald Reagan egykori amerikai elnökéhez. Mindketten gondoskodtak is róla, hogy pezsegjen országuk tőkepiaca – reagált arra a kérdésre, hogy mi vár az európai részvényekre.

Fantáziát lát bennük

Peter Boockvar az említett nemesfémeken kívül az ipari alapanyagokat és az áremelkedésben szerinte abszolút lemaradt mezőgazdasági cikkeket, termőföldet, terményeket vásárolná, a mögöttük álló devizákkal (kanadai, ausztrál dollár, brazil reál). – A vezető feltörekvő országok tőkepiacaiban látom a legtöbb fantáziát. Például Brazíliáéban, jóllehet az már tavaly csaknem negyven százalékos áremelkedést mutatott fel, mégis az inflációhoz és vásárlóerőhöz viszonyítottan az még mindig olcsónak számít. Az indiai részvények nem olcsók ugyan, de még továbbra is okos dolog vásárolni belőlük, mert India első embere, Narendra Modi következetesen piacbarát politikát folytat és eközben félelmetesen növekszik a lakosságon belül a fiatalok aránya. Elképesztő és kiszámítható, fenntarthatóan stabil erősödési potenciállal bír India – fogalmazott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!