Nagyvilág

2016.11.01. 17:00

Külföldi sajtó Magyarországról - Berlin

Berlin - Németországban a Spiegel Online foglalkozott Magyarországgal, a hírportál a bőnyi rendőrgyilkosságról írt.

Berlin - Németországban a Spiegel Online foglalkozott Magyarországgal, a hírportál a bőnyi rendőrgyilkosságról írt.

A neonácik tombolnak, Orbán hallgat című írásában Keno Verseck kiemelte: egy rendőr elleni "neonáci gyilkosság" felriasztotta Magyarországot, az eset megmutatta, hogy egyre nagyobb gondot okoznak a "militáns szélsőjobboldaliak", a kormány viszont politikai "számításból hallgat", a Fidesz részéről szűkszavú nyilatkozatokat tettek, Orbán Viktor miniszterelnök pedig meg sem szólalt az ügyben.

Kifejtette: Magyarországon "rendkívül militáns szélsőjobboldali szubkultúra alakult ki", önbíráskodásait az állam "tétlenül szemléli", és ebbe a környezetbe tartozott sokáig a Jobbik is, amely ugyan mérsékelt néppárttá kíván alakulni, de Vona Gábor pártelnök továbbra is tartja a kapcsolatot a "militáns spektrummal", és miközben a párt új szavazók megnyerése céljából középre húzódik, a Fidesz ugyanezen okból a jobboldal széle felé mozdul el.

A Fidesz menekültpolitikájában és szociálpolitikájában számos elem a Jobbiktól származik, és Orbán arra törekszik, hogy még inkább "militarizálja a közéletet" - emelte ki a Spiegel Online szerzője, kitérve a többi között a katonai kiadások növeléséről és a honvédelmi oktatás kiterjesztéséről szóló tervekre.

- MTI -


Budapest/Győr - Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi szerda reggel, és megölt egy 46 éves rendőrt. Az áldozatot hősi halottá nyilvánítottak és alezredessé léptettek elő - jelentették be a Központi Nyomozó Főügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetői győri sajtótájékoztatójukon.


Budapest - Szakértők szerint a szerda reggeli bőnyi rendőrgyilkosság hátterében ideológiai motiváció állhat, a tettes összeesküvőnek gondolja magát, aki a saját mércéje szerint "hőstettet" követett el.


Győr - Jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte a Győri Járásbíróság csütörtök délután a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban tartott kihelyezett ülésén a bőnyi lövöldözés gyanúsítottját. Gy. I.-t a Terrorelhárítási Központ átszállította a büntetés-végrehajtás központi kórházába - tájékoztatta a Győri Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!