Nagyvilág

2016.09.07. 17:45

Végső búcsút vettek Walter Scheel volt német államfőtől

Berlin - Állami gyászszertartással végső búcsút vettek szerdán Berlinben Walter Scheel volt német államfőtől, külügyminisztertől, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusától.

Berlin - Állami gyászszertartással végső búcsút vettek szerdán Berlinben Walter Scheel volt német államfőtől, külügyminisztertől, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusától.

A több mint 700 vendég, köztük a német közjogi méltóságok és magas rangú külföldi politikusok részvételével a Berliner Philharmonie-ban - a Berlini Filharmonikusok hangversenyközpontjában - tartott gyászünnepségen beszédében Joachim Gauck szövetségi elnök nagy szerencsének nevezte, hogy a Németországot nehéz időkben olyan politikusok vezették, mint a Walter Scheel, akin "finom érzékkel" ismerte fel az ország helyzetének javítására kínálkozó lehetőségeket és a szó legjobb értelmében "úttörőként" járult hozzá a nyugatnémet pártrendszer fejlődéséhez.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa Walter Scheel belpolitikai tevékenységéről szólva hangsúlyozta, hogy az augusztus 24-én, 97 éves korában elhunyt államférfi tabukkal nem törődve állt ki a szociálliberális koalíció megalakításáért.

A nyugatnémet diplomácia vezetőjeként végzett munkásságát méltatva hídépítőnek nevezte Walter Scheelt, és hangsúlyozta: most, a nacionalizmus és a nemzeti bezárkózás politikájának erősödése idején nagy szükség van a Walter Scheelt jellemző bölcsességre és bátorságra, hogy "hidat verhessünk az ismét mélyülő árkok felett".

Walter Scheel Solingenben született 1919-ben, érettségi után egy helyi szövetkezeti bankban tanult banküzemtant, a második világháborúban a légierőnél szolgált. Az FDP-be 1946-ban lépett be, a politika mellett pénzügyi tanácsadói munkát végzett, önálló tanácsadó cége is volt.

Politikai pályafutását a solingeni városi önkormányzati képviselőtestületben kezdte, a szövetségi parlamentbe (Bundestag) 1953-ban került be. Több mint 20 évig, 1974-ig volt a Bundestag tagja.

Walter Scheel volt az egykori Nyugat-Németország első nemzetközi gazdasági együttműködésért felelős minisztere, a tisztséget 1961-től 1966-ig töltötte be Konrad Adenauer, majd Ludwig Erhard kancellár kormányában, amelyben az FDP a kisebbik koalíciós partner volt a jobboldali CDU/CSU pártszövetség mellett.

Az FDP elnöki tisztségébe 1968-ban megválasztott Walter Scheelnek fontos szerepe volt abban, hogy a "királycsinálóként" - a Bundestagban a kormányalakításhoz a többséget biztosító kis pártként - számon tartott liberálisok az 1969-es választás után az SPD-vel léptek koalícióra. Willy Brandt kormányában alkancellár és külügyminiszter volt, a szövetségi elnöki tisztséget pedig 1974-től 1979-ig töltötte be.

Christian Lindner, az FDP elnöke szerint Walter Scheel a német liberalizmus vezető alakjai közé tartozik, jelentős érdemeket szerzett a háború utáni német társadalom liberális jellegének formálásában, a Willy Brandt nevével fémjelzett új keleti politikában - vagyis a kelet-nyugati enyhülésben, az NDK létének elismerésében és a "német-német" alapszerződés, illetve a német-szovjet és a német-lengyel szerződés megkötésében -, és abban is, hogy az egykori Nyugat-Németország az ENSZ-tagság 1973-as megszerzésével a nemzetközi közösség megbecsült tagjává válhasson.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!