Nagyvilág

2016.09.20. 15:27

Először végeznek a világon emberen fejátültetést

Az operációt Kínában végzik és mintegy 150 fős személyzet lesz jelen. 

Az operációt Kínában végzik és mintegy 150 fős személyzet lesz jelen. A 31 éves Valery Spiridonov egy ritka betegségben, Werdnig-Hoffman-kórban szenved, a gerincét megtámadó betegség miatt gondot okoz neki a nyelés, a rágás és még a légzés is. A következő év elején viszont aláveti magát egy egyedülálló műtétnek, amelyet egy olasz neurológus, Dr. Sergio Canavero fog elvégezni Kínában. - Habár a műtét nagyon kockázatos, alávetem magam annak, abban bízva, hogy javul az életminőségem. Jelenleg nem tudom magam ellátni, nem tudok járni és állandó felügyeletre szorulok. Szeretném, ha el tudnám látni saját magam és nem szorulnék mások segítségére - mondta a férfi.

A fejátültető operáció, amely 10 millió fontba kerül, 36 órán keresztül tart és 150 egészségügyi dolgozó vesz részt abban. Az orvosok ezidáig még soha nem végeztek fejtranszplantációt emberen, csak állatokon kísérleteztek, korlátozott sikerekkel. Dr. Hillary Jones, aki nem vesz részt az operációban, nem túl optimistán tekint a beavatkozásra. Mint mondta, előfordulhat, hogy a beteg lebénul, vagy a szervezete nem fogadja el az átültetett fejet.

Dr. Canavero szerint viszont Valerynak 90 százalék esélye van arra, hogy túlélje a műtétet. Kiemelte, ha sikerül az operáció, akkor a férfi képes lesz beszélni a saját hangján és egy éven belül járni is tud. Xiao -Ping Ren, aki az olasz orvos mellett részt vesz az operáción ezidáig rágcsálókon kísérletezett. Ezidáig több mint ezer egeren végzett fejátültetést, igaz, nem mindegyik élte túl a beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!