Nagyvilág

2016.08.01. 19:24

Amerikai elnökválasztás - John McCain szenátor is élesen elítéli Donald Trumpot

Washington - Élesen elítélte az amerikai republikánusok egyik legnevesebb politikusa, John McCain szenátor saját pártja elnökjelöltjét, Donald Trumpot az Irakban meghalt amerikai muszlim katona szüleivel folytatott vitája miatt.

Washington - Élesen elítélte az amerikai republikánusok egyik legnevesebb politikusa, John McCain szenátor saját pártja elnökjelöltjét, Donald Trumpot az Irakban meghalt amerikai muszlim katona szüleivel folytatott vitája miatt.

Az arizonai szenátor - aki 2008-ban a republikánusok elnökjelöltje volt - írásos nyilatkozatban ítélte el Donald Trump megjegyzéseit és egész vitáját Khizr Khannal, azzal a pakisztáni gyökerű amerikai ügyvéddel, akinek a fia Irakban meghalt, s aki a Demokrata Párt elnökjelölt-állító gyűlésén elmondott beszédében a fia áldozatvállalására hivatkozva támadta Trump muszlimokra tett megjegyzéseit. "Az elmúlt napokban Donald Trump ócsárolta egy elesett katona szüleit. Azt sugalmazta, hogy az ő fiukhoz hasonló embereket ne engedjék belépni az Egyesült Államokba" - írta McCain szenátor közleményében. A politikus leszögezte: "Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen mélységesen nem értek egyet Trump úr álláspontjával. Remélem, az amerikaiak tisztában vannak azzal, hogy ezek a megjegyzések nem tükrözik a mi Republikánus Pártunk, tisztségviselőink vagy jelöltjeink nézeteit".

John McCain leszögezte azt is, morális kötelességének érzi, hogy a Republikánus Pártnak és az Egyesült Államoknak tett hűségesküje szellemében megszólaljon. Hozzátette: a jövőben sem kíván tartózkodni attól, hogy bizonyos ügyekben hallassa a hangját, még akkor sem, ha abból olyanok is profitálnak, akikkel egyébként nem ért egyet. Ezt a mondatát amerikai elemzők azonnal Hillary Clintonra vonatkoztatták.

"Végezetül szeretném azt mondani Khan úrnak és feleségének: köszönet azért, hogy bevándoroltak Amerikába... Jobb ország lettünk, mert itt vannak. És Önöknek egészen bizonyosan igazuk van: a fiuk azt képviselte, ami Amerikában a legjobb és áldozathozatalának emléke jobb nemzetté is tesz bennünket. Soha nem feledjük őt!" - olvasható McCain szenátor közleményében.

John McCain már eddig is csak alig-alig támogatta Donald Trump elnökjelöltségét, aki korábban őt is megsértette. A szenátor azonban - aki újraválasztásáért is küzd - eddig nem konfrontálódott nyíltan Donald Trumppal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!