Nagyvilág

2016.07.15. 07:24

Ünneplő tömegbe hajtott egy teherautó Nizzában, rengetegen meghaltak

Nizza - Teherautó rohant a Bastille-napot ünneplő tömegbe Nizzában, helyi idő szerint csütörtök este 11 óra körül. A jármű két kilométeren keresztül ment teljes sebességgel az emberek között. Legalább nyolcvanan meghaltak.

Nizza - Teherautó rohant a Bastille-napot ünneplő tömegbe Nizzában, helyi idő szerint csütörtök este 11 óra körül. A jármű két kilométeren keresztül ment teljes sebességgel az emberek között. Legalább nyolcvanan meghaltak.

A halálos áldozatok között sok a gyerek, mellettük 18 ember sérült meg életveszélyesen. A legfrissebb jelentések szerint a tragédiában 84 ember vesztette életét. A teherautó sofőrjét lelőtte a rendőrség. A hatóságok terrortámadásként kezelik a történteket - írja a Guardian. A hazai külügyminisztérium egy magyar sérültről tud.



Helyi források szerint a támadó a tömegbe lőtt, miközben vezetett. A jármű rakterében gránátokat és különféle fegyvereket találtak, de - meg nem erősített jelentések szerint - a fegyverek hamisak voltak, a gránát pedig nem volt éles.

A teherautó útvonalát infografikán ábrázolták:

">#Nice : selon C. Estrosi, le bilan serait désormais d au moins 70 morts. Le camion a roulé sur 2 kms. #Nice06 pic.twitter.com/7SxLhIUlU7

— Idé (@agenceIDE) ">2016. július 14.

Szemtanúk szerint a sofőr cikkcakkban haladt, hogy minél több embert el tudjon ütni. Nagyjából 50 km/h-val hajthatott két kilométeren keresztül. Még vizsgálják, lehettek-e társai.



Egyes jelentések szerint a sofőr nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, de nem terrorizmus, hanem lopás és erőszak miatt volt dolga a rendőrséggel.

A támadásért egyelőre egyik terrorszervezet sem vállalta a felelősséget.


Fotó: AFP



Budapest - A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben - közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán.


Washington - Barack Obama amerikai elnök terrorcselekménynek minősítette a több mint 70 emberéletet követelő nizzai tömeges gázolást csütörtök esti közleményében.


Peking - A terrorizmus minden formáját elítélte Li Ko-csiang kínai kormányfő és együttérzését fejezte ki a nizzai teherautós tömeggyilkosság áldozatai hozzátartozóinak pénteken Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) színhelyén.


Berlin - A szabad világ elleni támadásnak minősítette a nizzai tömeges gázolást a német államfő.


Budapest - A magyar kormány legmélyebb részvétét és együttérzését fejezte ki Franciaország népének és kormányának a nizzai terrortámadás miatt a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.


Kolozsvár - Klaus Iohannis romániai államfő szerint a terrorizmust vissza kell verni, és ezt csak összefogással lehet megtenni.


Budapest - Áder János köztársasági elnök őszinte részvétét fejezte ki a csütörtöki nizzai terrortámadásban elhunyt áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak Francois Hollande francia államfőnek küldött táviratában.


Pozsony, Ulánbátor – Nem csak Európát, hanem az egész világot hónapokon át nyugtalanságban fogja tartani a nizzai terrortámadás – jelentette ki pénteken Robert Fico szlovák miniszterelnök, és felhívta a figyelmet arra, hogy terrortámadások manapság már a világ minden sarkában előfordulnak.


Madrid – Spanyolországban félárbócra eresztik a zászlókat, délben egyperces néma főhajtással emlékeznek az áldozatokra és megerősítik a francia határ ellenőrzését – jelentette be az ügyvezető spanyol kormányfő péntek reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyen barbárságnak, őrült bűncselekménynek nevezte az előző esti nizzai támadást, és a spanyolok együttérzését tolmácsolta Franciaország felé.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!