Nagyvilág

2016.05.19. 06:51

Lezuhant a Párizsból Kairóba tartó repülőgép

A repülővel a Földközi-tenger fölött szakadt meg a kapcsolat, a fedélzeten összesen 69-en tartózkodtak.

A repülővel a Földközi-tenger fölött szakadt meg a kapcsolat, a fedélzeten összesen 69-en tartózkodtak.

Lezuhant az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó repülőgépe - erősítette meg Francois Hollande francia elnök. - A baleset körülményei nyitottak, de ha kiderül, mi történt valójában, le kell vonni a konklúziót. Függetlenül attól, hogy baleset történt, vagy terrorakció - fogalmazott az elnök.

Görögország védelmi minisztere, Panos Kammenos egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy mielőtt elvesztették a géppel a kapcsolatot, a radaron látták, ahogy a járat éles fordulatot vesz, először 90 fokban balra fordult, majd 360 fokkal jobbra és zuhanni kezdett.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó repülőgépe szerda éjjel tűnt el a radarról, amikor a gép a Földközi-tenger fölött repült, közölte az egyiptomi légitársaság. A járat 11 ezer 300 méteres magasságban haladt, amikor 02:45 perckor megszakadt vele a kapcsolat.

A 13 éves gép fedélzetén 59 utas és a 10 fős személyzet tartózkodott, a légitársaság közlése szerint az utasok között három gyermek is volt. A gépen a 30 egyiptomi, 15 francia és egy brit állapolgár mellett Belgiumból, Algériából, Csádból, Szudánból, Kanadából, Kuvaitból, Szaúd-Arábiából és Portugáliából származó utasok utaztak.

Az EgyptAir úgy tájékoztatott, a gép körülbelül 16 kilométert haladt az egyiptomi légtérben, amikor eltűnt. Hozzátették, a mentőcsapatok elindultak a gép kutatására, amelyben a görög hatóságokkal is együttműködnek, Franciaország pedig hajókat és repülőket küld a helyszínre a kutatáshoz.


Forrás: bbc.com


A flightradar24.com oldal - amelyen nyomon lehet követni minden utassszállító járatot - szerint az eltűnt repülőgép egy Airbus A320-as. A járat helyi idő szerint szerda éjjel 23:09-kor indult Párizsból és helyi idő szerint csütörtök hajnali 3-kor kellett volna elérje az egyiptomi fővárost.

Az egyiptomi, állami tulajdonban lévő al-Ahram újságnak úgy nyilatkozott a légitársaság, hogy a géppel az eltűnése előtt tíz perccel kommunikáltak, akkor nem jelezték, hogy probléma lenne. Később egy EgyptAir nyilatkozatot idézve azt írták, hogy az egyiptomi haderő vészhívást kapott helyi idő szerint 04:26-kor, két órával azután, hogy a gépnek nyoma veszett, de az egyiptomi hadsereg tudatta, hogy nem kaptak semmilyen segélykérő üzenetet.

Kostas Litzerakis, Görögország polgári repülési osztályának munkatársa úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, a pilóta utoljára Kéosz szigete fölött beszélt a görög légiforgalmi irányítóval, de semmilyen problémáról nem számolt be.

A görög légügyi hivatal képviselője azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy a repülőgép egy déli görög szigetnél, Karpathosnál lezuhant.

Frank Gardner biztonsági szakértő úgy nyilatkozott a BBC-nek, nincs bizonyíték arra, hogy terrortámadás történt, de egyelőre még ezt sem lehet kizárni. Kiemelte, hogy hét hónappal ezelőtt az Iszlám Állam lelőtt egy orosz utasszállítót és ígéretet tett arra, hogy célbaveszi Egyiptomot és más nyugati országokat is.

Az egyiptomi külügy szerint viszont nagyon is valós esélye van annak, hogy terrortámadás történhetett. "Addig nem tudom megerősíteni, hogy (a Párizsból Kairóba tartó egyiptomi) gép lezuhant, amíg meg nem találjuk a roncsokat" - jelentette ki Saríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

Amerikai hivatalnokok azt mondják, akár bomba is robbanhatott a fedélzeten.


A repülőgépen utazók rokonai a kairói reptéren várakoznak | Fotó: AFP


Alex Macheras légiközlekedési elemző úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy az Airbus A320-as gépeket rendszeresen használják rövidebb távú utakra, a fapados járatok pedig megfelelően biztonságosak.

A Nile News TV riportja szerint Sherif Ismail egyiptomi miniszterelnök, valamint a gépen tartózkodó utasok hozzátartozói megérkeztek a kairói reptérre.

Mint ismert, márciusban eltérítették az EgypAir egy járatát, ami akkor Cipuson ért földet. Akkor hosszú túszdrámát követően elfogták a támadót.

Tavaly októberben egy Sharm El Sheikhből induló utasszállító zuhant le a Sínai-félszigeten, akkor a fedélzeten lévő 224 ember életét vesztette. A hivatalos szervek azt mondták Moszkvában, hogy a repülőgépet lelőtték, a támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

(BBC)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!