Nagyvilág

2016.04.12. 17:23

Illegális bevándorlás - Központi menekültügyi rendszert és legális beutazási lehetőséget javasol az EP

Brüsszel/Strasbourg - Központosított menekültügyi rendszerben az unió jobban tudná kezelni a menekültek és migránsok érkezését - olvasható az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott állásfoglalásában, amely emellett az unión kívülről érkezőknek legális és biztonságos beutazási lehetőségeket javasol.

Brüsszel/Strasbourg - Központosított menekültügyi rendszerben az unió jobban tudná kezelni a menekültek és migránsok érkezését - olvasható az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott állásfoglalásában, amely emellett az unión kívülről érkezőknek legális és biztonságos beutazási lehetőségeket javasol.

A nem kötelező érvényű állásfoglalás szerint az unió menekültügyi rendszere képtelen megbirkózni a migránsok és menedékkérők egyre növekvő számával, ezért a dublini szabályok radikális átalakítását szorgalmazza.

A javaslat szerint a menekültügyi kérelmeket egy központi rendszerben kellene begyűjteni és szétosztani. A tagállami kvótákat is magában foglaló rendszer az úgynevezett hotspotokra, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokra épülne, az Európába érkező menekülteket innen osztanák szét.

Az uniós parlamenti határozat kiemelte, hogy a mostani menekültügyi rendszer nem veszi kellőképpen figyelembe az unió külső határain található országokra nehezedő migrációs nyomást. A képviselők állásfoglalásukban olyan változtatásokat követelnek, amelyek nagyobb szolidaritást, igazságosabb viszonyokat, megosztott felelősséget, illetve a menedékkérelmek gyors elbírálását biztosítják.

A menedékkérők áthelyezésével és a menekültek áttelepítésével kapcsolatban a határozat felszólítja a tagállamokat, hogy tartsák magukat vállalt kötelezettségeikhez, hiszen mostanáig a Görögországban és Olaszországban áthelyezésre váró 160 ezer menedékkérőnek csupán töredéke került át ténylegesen más uniós országba.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott hozzászólásában elmondta, hogy a vita perceiben is embertelen körülmények között élnek a menekültek a görög-macedón határon.

Kiemelte: "ha befogadó Európát, szabályozott, ellenőrzött, legalizált bevándorlást akarunk, akkor egységes, átfogó rendszerre, közös európai bevándorláspolitikára van szükség. Nemcsak a Földközi-tenger térségében, hanem Európában mindenütt".

Úgy vélekedett: mind az uniós bizottságnak, mind a parlamentnek az eddigieknél jóval határozottabban kell fellépnie azokkal a kormányokkal szemben, amelyek "szabotálják a közös európai politikát és nem hajlandók tudomásul venni, felelősségvállalás és szolidaritás nélkül nincs Európai Unió".

Gál Kinga néppárti európai parlamenti képviselő felszólalásaiban hangsúlyozta: "az európai polgárok biztonságérzetét csakis határozott lépések, így a külső határok megerősített védelme és az érkezők megfelelő ellenőrzése adhatja vissza. Százezrek ellenőrizetlen beáramlásának komoly következményei vannak, és valós veszélyt jelentenek a közös európai értékekre".

Kijelentette: újra meg kell teremteni az európai polgárok biztonságérzetét, ami nagyon határozott, kemény lépéseket, összehangolt európai rendészeti, titkosszolgálati és nem utolsósorban politikai lépéseket kell, hogy jelentsen.

Gál Kinga arról tájékoztatott, hogy a magyar néppárti delegáció nem szavazta meg a kedden elfogadott migrációról szóló jelentést, mert "elfogadhatatlan a kényszerbetelepítés, ne mások döntsék el, kit engedünk be saját országunkba és kivel éljünk együtt".

"A szolidaritásnak több formája lehet, nem a kötelező kvóták hordozzák a megoldást" - hangsúlyozta a képviselő.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!