Nagyvilág

2016.03.29. 16:30

Szíria - Oxfam: a gazdag nyugati országok a segítségre szoruló menekültek töredékét fogadták be

London - A külföldi táborokban senyvedő szíriai menekültek alig kimutatható kisebbségét fogadták be eddig a gazdag nyugati országok - áll az Oxfam kedden Londonban nyilvánosságra hozott jelentésében.

London - A külföldi táborokban senyvedő szíriai menekültek alig kimutatható kisebbségét fogadták be eddig a gazdag nyugati országok - áll az Oxfam kedden Londonban nyilvánosságra hozott jelentésében.

A szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő, nagy-britanniai székhelyű emberiességi szervezet szerint a szíriai határok mentén működő menekülttáborok lakosságának legalább a tíz százalékát - több mint 480 ezer embert - kellene azonnali áttelepíteni más országokba humanitárius okokból.

Az Oxfam adatai szerint azonban a gazdag nyugati országok eddig nem egészen 130 ezer menekült - vagyis a szervezet által minimálisan szükségesnek tartott számú rászoruló 27 százalékának - befogadására tettek ígéretet, és közülük is csak 67 ezren érkeztek meg a menekülttáborokból a befogadó országokba a hivatalos áttelepítési programok alapján.

Az Oxfam hangsúlyozza, hogy ez az általa szükségesnek tartott tíz százalék helyett a táborokban élő szíriai menekültek alig 1,39 százaléka.

Az Oxfam jelentése kiábrándítónak nevezte, hogy a hagyományos befogadó országok, mint például az Egyesült Államok, mennyire vonakodnak a menekülttáborokban sínylődő szíriaiak áttelepítéséről. A szervezet kiemeli, hogy Barack Obama amerikai elnök mindössze tízezer táborlakó áttelepítésére tett ígéretet a 2015 októbere és 2016 szeptembere közötti időszakra, és jóllehet ennek az időtávnak a fele már eltelt, nem egészen ezer szíriai menekült érkezett a táborokból az Egyesült Államokba.

Az Oxfam-jelentés kitér arra is, hogy a brit kormány hivatalos programja alapján 2020-ig 20 ezer szíriai menekült érkezhet a táborokból Nagy-Britanniába. Ez azt jelenti, hogy egyenletes elosztás esetén a 69 legnagyobb brit város évente és egyenként hozzávetőleg hatvan embert fogadna be a szíriai határok mentén kiépült menekülttáborok csaknem ötmilliós népességéből - áll az elemzésben.

Az 1951-es genfi menekültügyi konvenció 28 aláíró OECD-tagországának áttelepítési gyakorlatát vizsgáló Oxfam-jelentés szerint e csoportból csak Németország, Kanada és Norvégia volt hajlandó a szervezet által az egyes országok gazdasági ereje alapján "méltányosnak" tartott számú, illetve ennél több menekült befogadására a táborokból.

Norvégia az Oxfam által igazságosnak tartott egyéni részesedés 249 százalékának befogadására tett ígéretet, Kanada 239 százalékot, Németország 114 százalékot teljesített e mércén.

Ezek az országok megmutatták, hogy ahol megvan a politikai akarat, ott sikerül is megtalálni a módját a kétségbeejtő helyzetbe került menekültek megsegítésének - áll az Oxfam keddi jelentésében.

A szervezet szerint a másik végletet az európai országok közül Portugália, Csehország, Franciaország és Olaszország jelenti, az Oxfam által igazságosnak tartott befogadási arány 2-7 százaléka közötti vállalásokkal, de például Ausztria sem éri el az 50 százalékot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!