Nagyvilág

2016.03.12. 08:33

„Nem kell migránst befogadnunk”

Debrecen - Nógrádi György szerint Magyarország megkerülhetetlen, ha a szárazföldi útvonalakat nézzük. Interjú a biztonságpolitikai szakértővel.

Debrecen - Nógrádi György szerint Magyarország megkerülhetetlen, ha a szárazföldi útvonalakat nézzük. Interjú a biztonságpolitikai szakértővel.

A balkáni útvonal gyakorlatilag lezárult a migránsok előtt. Szerda óta ugyanis Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia is csak az útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedi be területére, illetve azokat, akik ott akarnak menedéket kérni. Vajon hogyan reagál majd a kialakult csapdahelyzetre a Balkánon rekedt több tízezer migráns – kérdeztük egyebek mellett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőtől, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorától.

Orbán Viktor, illetve Magyarország győzött-e a Törökország-Európai Unió migrációs csúcson?

Nógrádi György: Én nem fogalmaznék úgy, hogy győzelem vagy vereség. Orbán Viktor miniszterelnök azt a stratégiai célt elérte, hogy Magyarországnak migránst nem kell befogadnia. Ez siker. Hiszen a magyar fél (más államokkal együtt) nem azt mondta, hogy megvétózza a brüsszeli EU-csúcsot, hanem azt, hogy nem hajlandó migránst felvenni. Mivel folytatódnak március 17-18-án a tárgyalások a törökökkel, a magyar álláspont az, hogy a törökök egyoldalú diktátumában nem vagyunk hajlandók részt venni; ha ezt kötelezővé akarják tenni, akkor hazánk önálló javaslattal fog előállni.

Mit jelent valójában az országos migrációs válsághelyzet elrendelése?

Nógrádi György: Ilyen még soha nem volt. Ha hónapokkal megkésve is, de a migrációs útvonalak által érintett országok végre lezárták a határaikat a Balkánon. A magyar kormány felkészült arra, hogy ha a határzárak miatt beragadt migránsok esetleg hazánk felé vennék az irányt, akkor pillanatok alatt, rugalmasan zárhassák az adott határszakaszokat. Magyarország ugyanis megkerülhetetlen, ha a szárazföldi útvonalakat nézzük, azaz a magyar határokat a lakosság érdekében védeni kell. Ha a magyar diplomácia hasonlóan határozott lesz, mint eddig, akkor meg tudjuk védeni a jövőben is magunkat.



A balkáni migrációs útvonalak lezárása milyen reakciókat válthat ki a migránsokból?

Nógrádi György: Arra számítok, hogy a tömeg nagy része a törvényes keretek között terelhető, de bizonyára lesznek közöttük olyanok, akik az agressziótól sem riadnak vissza. Magyarország igyekszik minden eshetőségre felkészülni. Több katonát és rendőrt vezényeltek a határainkra.

A török zsarolás ellenére születhet velük uniós megállapodás a vitás kérdések rendezéséről?

Nógrádi György: A németek nagyon szeretnék a megállapodást, az Európai Parlament azonban ilyen feltételekkel elutasítja a megegyezést. Amit a törökök mondanak, hogy ugyanannyi embert fogadjunk be, amennyit visszaküldünk, az vállalhatatlan. A törökök láthatóan próbálják a maguk javára fordítani azt a helyztetet, hogy Európa nem egységes ebben a kérdésben (sem). Csakhogy Európa egyre kevésbé dől be a nyivánvaló török zsarolási kísérleteknek.

A hajdú-bihari embereket leginkább az foglalkoztatja, hogy épül-e kerítés a magyar-román határszakaszon. Az előkészületek már folyanak. Ön mire számít?

Nógrádi György: Pintér Sándor belügyminiszter elmondása szerint romániai kollégája közölte, hogy képesek megvédelni a két ország határát. Arra az esetre, ha nagyobb számú migráns mégis bemenne Romániába, a kerítésoszlopokat a magyar hatóságok a határ menti településekre már leszállították, a katonáknak a szálláshelyeket kijelölték, a dróthálót pedig megrendelték. Szükség esetén napok alatt felépíhető a műszaki határzár a teljes magyar-román határszakaszon. És ez megnyugató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!