Nagyvilág

2016.02.24. 13:32

Új világrend formálódik

Budapest - A szakember szerint a görögök nemet mondanak majd Merkelnek egy újabb válság során.

Budapest - A szakember szerint a görögök nemet mondanak majd Merkelnek egy újabb válság során.

Teremtő rombolás megy végbe a geopolitikában és a világgazdaságban egyaránt. Óriási paradigmaváltás minden téren, minden szétzilálódik, hogy aztán egy új rend születhessen. Hogy az milyen lesz… arról vajmi kevés fogalmunk van egyelőre. A gyorsuló ütemű szétzilálódás egyik legfontosabb oka a nyersolaj jelentőségének zuhanása. E mögött nem húzódik meg semmiféle, Oroszország térdre kényszerítésére irányuló nyugati konspiráció. Egyszerűen a technológiai fejlődés „robbant be”, a negyedik ipari forradalom beteríti a világot, csökken a nyersanyagigény, az olaj helyettesítésére ezernyi alternatíva van kialakulóban – ez a világszerte sokak által követett Ian Bremmer véleménye.

Az Eurasia Group elnöke az Alapblognak adott interjújában az olaj geopolitikai szerepéről azt mondta: a világ eddigi abszolút vezető politikai-katonai hatalma már egyáltalán nem szorul olajimportra, az USA energia exportőrré vált. Ezáltal nem szorul a közel- és közép-keleti olajra, meg tud lenni ottani, korábbi kulcsfontosságú szövetségesei nélkül. Azaz a térségben vészesen fogyatkoznak az úgynevezett „megvédendő amerikai érdekek”.

– Olyan klasszikus szövetségesek jövője megy rá erre az újfajta amerikai passzivitásra, mint amilyen például Szaúd-Arábiáé – tette hozzá a globális kockázatokat kutató cég feje.

Kínára figyelnek

Ian Bremmer szerint – derül ki Zentai Péter interjújából – Washington hivatalosan kimondott szavai komoly észak-atlanti elkötelezettségről, az európai szövetségesek melletti kiállásról szólnak, valójában azonban az amerikai külpolitikát szinte kizárólag csak Kína és a potenciális kínai gazdasági, esetleg technológiai terjeszkedés foglalkoztatja. A kérdésre, miszerint a globális szétzilálódás egyik fő oka az egyre nyilvánvalóbb Amerika passzivitásában keresendő, igennel felelt. A befelé fordulást ő a technológiai forradalomnak a pénzügyi, az ipari, a szolgáltatási szférát totálisan behálózó gyorsulásával, az amerikai társadalmon belüli egyenlőtlenségek növekedésével magyarázza, ami hozzájárul a világ korábban legvaskosabbnak számító középosztályának lecsúszásához. Ian Bremmer ezért úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok belátható időszakon belül sem Szíriában, sem másutt nem fog a jelenlegi szinthez képest erőteljesebben beavatkozni. Angela Merkelről azt gondolja, hogy valószínűleg kitölti a mandátumát, ám a hitele egész Európában szerteoszlott. – Ha tehát Görögországban egy éven belül újabb pénzügyi katasztrófa törne ki, akkor a görögök és a többi bajba került dél-európai ország kormánya nem fog engedelmeskedni semmiféle német diktátumnak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!