Nagyvilág

2016.02.06. 18:15

Legendák és tények a rettenthetetlen Feketeszakállról

Budapest - Ki is volt valójában ez az 1700-as évek elején élt rettegett angol kalóz?

Budapest - Ki is volt valójában ez az 1700-as évek elején élt rettegett angol kalóz?

Feketeszakáll, avagy Edward Teach a legtöbb kalóztörténet elmaradhatatlan szereplője, akinek életét legendák sora övezi. Minek köszönhette elsöprő sikereit? Mi lett végül híres kincsével? Legendák és tények Feketeszakállról, a történelem rettenthetetlen kalózvezéréről.

Jámbor kalóz

Feketeszakáll a külsejéről kapta elnevezését: dús, hosszú, fekete haja és szakálla volt, széles fekete kalapja, bőrcsizmája és fekete kabátja is fokozta félelmetes külsejét. Démoni megjelenését erősítette, hogy a csaták előtt lassan égő gyújtózsinórt is kötözött a szakállába. Mindig több pisztolyt hordott magánál, a nyakában függő kendőjén is ezek lógtak, illetve övéhez csatolva egy kardot is tartott. Legendák keringtek kegyetlenségéről – például arról, hogy időközönként egy-egy saját emberét lelőtte azért, hogy rettegésben tartsa a többieket. Véreskezű, félelmetes kalózként vonult be a történelembe, akinek alakját több film és könyv is megelevenítette. A valóságban azonban nincs feljegyzés arról, hogy bántotta volna fogvatartottjait, és valószínűsíthetően Feketeszakáll volt az egyik legjámborabb kalóz, aki legénységét sem despotaként vezette, hanem mindenkinek szavazati joga volt. Inkább támaszkodott a ravaszságára: rájátszva az őt körüllengő legendákra, félelmetes kinézetével és zsarolással tartotta rettegésben ellenfeleit.

A karrier

Teach Boston környékéről a feltételezések szerint egy rabszolgaszállító hajón érkezett meg a Karibi-tenger térségébe az 1700-as évek elején. Szinte rögtön elindult kalóz karrierje: Benjamin Hornigold, a hírhedt kalóz mellé szegődött, aki felismerte Teach tehetségét és kapitánnyá tette. A Feketeszakáll néven elhíresült kalózvezér pályája csúcsán négy hajót és 300 kalózt vezetett, akikkel 1718-ban blokád alá vette Charleston kikötővárosát. A fényes karriernek még ebben az évben az Anna királynő bosszúja nevű hajója zátonyra futása vetett véget – ezt követően visszavonult. Virginia kormányzója azonban továbbra is gyanakodott Teach-re, ezért kinyomozta hollétét és utána eredt, remélve, hogy Feketeszakáll tekintélyes mennyiségű kincsét is megkaparinthatja. Feketeszakáll egy véres összecsapásban vesztette életét – ötször lőtték meg és körülbelül húsz kard­szúrást is kapott. Testét a vízbe dobták, levágott fejét pedig a győztes hajó orr-árbocára tűzték ki trófeaként. Halála a kalózkodás végének egyik jelképévé vált.

Az örökség

Feketeszakáll halálát követően babonák röppentek fel még a szelleméről is: megmagyarázhatatlan fényjelenségeket tulajdonítottak neki, illetve legenda keringett arról is, hogy a kalózvezér a túlvilágot járva keresi fejét, hogy az ördög felismerhesse. Koponyájához is többféle történet kötődik: az egyik szerint ezüstkupa talpazatának használták, a másik szerint elrettentetésül egy karóra tűzték ki. Kincsvadászok sora próbált Feketeszakáll híres elásott kincsére is rábukkanni, de semmit nem találtak – valószínűsíthetően a hatalmas vagyon soha nem is létezett és a hírhedt kalóz szinte nincstelenként halt meg. Utána maradt kézzel fogható tárgyi emlékek csupán az Anna királynő bosszúja nevű hajóroncs feltárása kapcsán kerültek elő: több mint 15 ezer tárgyat hoztak felszínre és konzerváltak a kutatók.

Származás

Egyébként Feketeszakáll valódi származását is homály fedi – még valódi nevét sem tudjuk biztosan. Eredeti neve valószínűsíthetően Edward Teach volt, de számos változata fennmaradt vezetéknevének. Az 1700-as évek elején a kalózok gyakran használtak álnevet, hogy családjuk hírén ne ejtsenek foltot – ezért a valódi származására valószínűleg soha nem fog fény derülni. Abból következtetve, hogy tudott írni–olvasni, amelyre bizonyíték például az is, hogy hajónaplót vezetett, gazdag bostoni család sarja lehetett, aki 1680 körül látta meg a napvilágot.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!