Nagyvilág

2016.02.07. 10:39

A gyógyulás reményét adja a világhírű kegyhely

Lourdes - Franciaország egyik látogatásra méltó helye Lourdes, a zarándokok Mekkája.

Lourdes - Franciaország egyik látogatásra méltó helye Lourdes, a zarándokok Mekkája.

Aki hisz a csodákban, vagy az isteni kegyelem adta gyógyulásra vágyik legalább egyszer, de akár többször is meglátogatja a világhírű kegyhelyet.

A legenda szerint a tizennégy éves Soubirous Bernadett, egy elszegényedett molnár család beteges lánya, két kisebb társával, 1858. február 11-én fát indult keresni, hogy annak árából kenyeret vehessen a család. A Gave folyó partján lévő barlangnál egy hölgyet látott fehér ruhában, kék övvel, a lábain pedig egy-egy sárga rózsa, ugyanilyen színű rózsafüzért tartva a kezében. A kisleány a látványtól megrémülve elimádkozott egy rózsafüzért, és ekkor a látomás eltűnt. Február 18-tól kezdve minden nap kiment a barlanghoz, hogy átvegye a Szűzanya üzeneteit. Február 11. és július 16. között ti­zennyolc alkalommal láthatta, a magát – március 25-én – Szeplőtelen Fogantatásnak nevezett Istenanyát.

Szenté avatták

A Bernadett által közvetített evangéliumi üzeneteket négy szóban foglalhatjuk össze: szegénység, imádság, bűnbánattartás, az egyházak építése. Bernadettet látomásai miatt üldözték. Intézetbe, majd kolostorba vonult, ahol fiatalon, 1879. április 16-án hunyt el. Az egyház 1933-ban avatta szentté. Az idők folyamán a lourdes-i barlang kiépült. A jelenések helyén a sziklabarlangban forrás fakadt, amelynek vize, a mai napig jegyzett testi-lelki csodás gyógyulások eszköze. A fölötte lévő sziklákon közadakozásból hatalmas bazilika létesült 1871-ben. Egy másik templom a Rózsafüzér Királynője tiszteletére épült, majd 1958-ban egy hatalmas földalatti bazilikát szentelt föl Roncalli bíboros, a későbbi XXIII. János pápa. Lourdes a katolikus világ legismertebb és leglátogatottabb kegyhelye. Az évi látogatók létszáma több milliót tesz ki. A gyógyulás reményében ide látogató betegeket és kísérőiket kórházak fogadják, biztosítva gondozásukat és kíséretüket. Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11. a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a betegek világnapja. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”.

HBN–Kiss Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!