Nagyvilág

2015.12.21. 16:18

Baleset történt egy orosz atomerőműben – a radioaktív felhő a finneknek fájhat

Több ukrán és orosz hírportál szerint december 19-én baleset történt a Leningrád atomerőműben. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy ne essenek pánikba, ugyanis a keleti szél a radioaktív felhőt Finnország és Észtország irányába vitte – <a href="http://greenfo.hu/hirek/2015/12/21/baleset-a-leningrad-atomeromuben" target="_blank">írja a greenfo.hu</a>.

Több ukrán és orosz hírportál szerint december 19-én baleset történt a Leningrád atomerőműben. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy ne essenek pánikba, ugyanis a keleti szél a radioaktív felhőt Finnország és Észtország irányába vitte – írja a greenfo.hu.

A hírek arról szólnak, hogy a turbina gépházból nagy mennyiségű gőz áramlott ki a szabadba. Szakemberek szerint a gőz radioaktív volt.

A greenfo.hu cikke szerint, a Leningrád atomerőmű ugyanolyan típusú mint a csernobili, vagyis egy RBMK szovjet grafitmoderátoros atomreaktorról van szó, melynek hűtőközege nyomás alatti csövekben elgőzölgő könnyűvíz. E típusnál az aktív zónában keletkezett gőzt közvetlenül a turbinákba vezetik. Tekintettel arra, hogy a reaktor hűtővizében mindig találhatók radioaktív atommagok, a turbinákat szigetelni kell a külvilágtól. Így az egyik nagy hátránya, hogy a turbinák radioaktív szennyezettsége nagyobb ellenőrzött zónát igényel. A december 19-i balesetben e rendszerben történt a meghibásodás.

A második reaktort végül leállították. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy ne essenek pánikba, ugyanis a keleti szél a radioaktív felhőt Finnország és Észtország irányába vitte - írta a csernobil30.blog.hu.

Kóbor József biofizikus azt írja, hogy az erőmű Csernobil 2-nek tekinthető technikailag: 4 db 1000 MW-os RBMK reaktor. Ez volt a szovjet "belföldi" alaperőmű-típus. Az érintett blokkot azonnal leállították. A hivatalos állítás szerint egy nemradioaktív vezeték tört. Csakhogy az RBMK reaktorok egykörös rendszerben hajtják meg a turbinákat, itt a gőz közvetlenül a reaktormagból jön, tehát itt a teljes rendszerben radioaktív anyagok (trícium, nemesgázok, esetleg jód, hasadványtermékek stb.) kontamináció van.

A városban egy független mérés szerint normális a sugárzás szintje, de a szél a gőzt Finnország felé fújja. A probléma az, hogy a trícium egyszerű kéziműszerekkel gyakorlatilag nem mérhető.

Vladimir Pereguda, az atomerőmű vezetője felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne nyissanak ablakot és ne menjenek az utcára, viszont kitelepítésre nincs szükség, mert a sugárzás nem éri el a határértéket. Továbbá jelezte, hogy a keleti szél miatt Finn- és Észtország van inkább kitéve a radioaktivitásnak. Ezt a szentpétervári Hidrometeorológiai Központ képviselői is megerősítették, észt képviselők pedig egyelőre nem mértek határértéket meghaladó sugárzást. Helyi környezetvédő csoportok azt javasolják az érintett országoknak, mérjék a sugárzást.

Az erőműtől keletre nem mértek magas sugárzást, viszont, ami aggodalomra ad okot, hogy a tenger felé nem mérték, hogy mekkora sugárzást fújt a szél, egyelőre erről nincsenek adatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!