Nagyvilág

2015.12.13. 11:36

A Mikulás otthonába is ellátogathatunk

Rovaniemi - Az amerikai first ladynek, Eleanor Rooseveltnek köszönhető a mesevilág.

Rovaniemi - Az amerikai first ladynek, Eleanor Rooseveltnek köszönhető a mesevilág.

A napokban Joulupukki, a finn Mikulás éppen Magyarországon turnézott, így nem kellett messzire menni, ha találkozni akartunk vele. Aki viszont lemaradt az eseményről, vagy elvinné a gyerekeit a Mikulás főhadiszállására, annak Finnországig kell utazni.

A finn néphagyomány szerint a Mikulás titkos bázisa játékgyárastul és itt dolgozó manóseregestül a Korvantunturi-felföldön található. Mivel ez a hely a finn-orosz határon fekszik, az ide kirándulóknak írásos engedéllyel kell rendelkeznie a finn határőrségtől. Ráadásul ide vezető utak sincsenek, csak túraösvények, tehát nem az az idilli, kényelmes turistákra szabott környezet . Ellentétben Lappföld fővárosával, Rovaniemivel, ahol még a belvárosi utcahálózat is rénszarvasfejet formáz. Itt található ugyanis a Santa Claus Village, vagyis Mikulásfalva, Télapó irodájával és postahivatalával együtt. És bár a Mikulásnak szóló leveleinket bátran címezhetjük a „99999 Korvatunturi” címre, tudnunk kell, hogy ezeket a leveleket automatikusan Rovaniemibe irányítják át – olvasható a travelo.hu oldalon.

Az amerikaiaknak köszönhető

A Mikulás-mizéria egyébként viszonylag új keletű Rovaniemiben. Akkor kezdődött, amikor az ötvenes években az amerikai elnök özvegye, Eleanor Roosevelt Rovaniemiben szállt meg. Mivel nagyon kellemes élményekkel tért haza lappföldi útjáról, egyre többen látogattak ide. Ezért döntöttek úgy a finnek, hogy itt állítják fel a Mikulás irodáját – írja a travelo.hu.

Na, és hogy mi van pontosan Rovaniemiben? A várostól nyolc kilométerre északra egy behavazott mesevilág közepén Joulupukki, vagyis a Mikulás fogadja a látogatókat manói és rénszarvasai társaságában. Köszönhetünk nekik nyugodtan magyarul, ugyanis köszönni és kellemes ünnepeket kívánni a mi nyelvünkön is tudnak.

Ha mélyebb eszmecserébe szeretnénk kezdeni a nagy szakállúval és a manókkal, azért nem árt inkább valamelyik világnyelvvel megpróbálkoznunk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!