Nagyvilág

2015.09.14. 16:21

Isten éltessen, Super Mario!

Mindenki kedvenc pocakos vízvezeték-szerelője betöltötte a harmincat.

Mindenki kedvenc pocakos vízvezeték-szerelője betöltötte a harmincat.

Harminc éve jelent meg Japánban az első Super Mario Bros. videojáték. A Nintendo saját 8 bites konzoljára készült program egy 1983-as játéktermi automata, a Mario Bros. folytatása volt, és bár ez a tény plusz két évet ad a karakter korához, a figura szinte minden ikonikus mozdulata, öltözéke és manírja a ’85-ös kiadásból származik – írja az origo.hu.

Iparművészből legenda

A Super Mario Bros. hamar sikert aratott, a játék még a javában dúló amerikai videojáték-válságot is képes volt megállítani. Vele együtt a Nintendo első asztali konzolja is befutott, majdnem 62 millió darab kelt el belőle világszerte.

Mario karakterét egy Mijamoto Sigeru nevű iparművész álmodta meg, aki azért ment a Nintendóhoz, mert épp máshol nem talált állást. Mijamoto nem értett a programozáshoz (sőt, állítja, hogy máig nem ért), így amikor a főnöke, a kérlelhetetlen stílusáról ismert Jamaucsi Hirosi ukázba adta, hogy kezdenie kell valamit a cég nyakán ragadt sok ezer játékgéppel, a fiatal művész nagyon megijedt.

Annyira, hogy ijedtében feltalálta a modern játékfejlesztést: megmondta egy csapat programozónak, hogy mit szeretne látni a képernyőn, ők pedig megcsinálták. Az eredmény a már említett 1983-as Mario Bros. automata lett, amely töretlen sikernek örvendett. Jamaucsi a ’85-ös játékot is Mijamotóra bízta, aki azóta a Nintendo egyik legrégebbi és legmegbecsültebb alkotója lett.

A mai napig dolgozik, és amihez nyúl, arannyá válik: videojátékos körökben mindig nagy esemény, ha Sigeru Mijamoto által tervezett szoftver kerül a boltokba.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!