Nagyvilág

2015.08.02. 19:33

Több ezer éves építészeti műremekek nyomában

Róma, Sperlonga, Nápoly - Történelmi ereklyék tárháza, szökőkutak, templomok, oszlopok sokasága várja a látogatót.

Róma, Sperlonga, Nápoly - Történelmi ereklyék tárháza, szökőkutak, templomok, oszlopok sokasága várja a látogatót.

Olaszország a világ egyik leglátogatottabb országa, megismeréséhez egy élet is kevés. Ha csak pár nap áll rendelkezésünkre, akkor nagyon meg kell terveznünk a programunkat. E szemet gyönyörködtető történelemmel átitatott művészetek, természeti szépségek és a kulináris élvezetek országa, csak arra vár, hogy felfedezzük.

A barlangok városa

Sperlonga Olaszország legszebb üdülőhelye. Neve latin eredetű és a környéken található megannyi barlangra utal. A tenger fölött 55 méter magasan elterülő, szűk sikátorokkal tarkított hangulatos város, mely az első pillanattól kezdve rabul ejti a látogatót. Nagyon jó az elhelyezkedése, mivel a legszebb látnivalók „karnyújtásnyira” vannak a településtől. Megtervezhetjük városlátogatásainkat úgy, hogy csak minden másnap ülünk autóbuszra, felkeresve a legszebb helyeket, Rómát, a Vatikánt, Nápolyt, a gazdagok szigetét, Caprit, a Vezúv szunnyadó tűzhányóját, és a korábban „eltemetett”, de mára már feltárt Pompei-t illetve a Sorrentói–félszigetet. A pihenőnapokon, Sperlonga gyönyörű homokos tengerpartján pihenhetünk.

Michelangelo művészete

Az olasz főváros nem egyik pillanatról a másikra épült, egy élet is kevés lenne ahhoz, hogy teljesen fel tudjuk fedezni. Róma, Lazio régió központja, területébe ékelve található a Vatikán, a római katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. A háromezer évvel ezelőtt az ókorban épült Római birodalom egyik legfőbb szimbóluma, a Colosseum. Ez a világ legnagyobb eddig épített amfiteátruma. Az épület 60 ezer nézőt tudott befogadni, akik elsősorban a gladiátor harcok miatt látogattak ide. Abból a korból fennmaradt látványosságok még a Forum Románum és a Pantheon.

Olaszország fővárosát többek között Michelangelo művészete is táplálta, de érdemes ellátogatni a Piazza del Campidoglio két egymással szemben elhelyezkedő palotájába is. A Capitólium Múzeumban többek között megtalálhatjuk Tiziano, Tintoretto, Veronese és Caravaggio alkotásait, vagy Bernini zseniális szobrait.

Időzített bomba

Kontinensünk legveszélyesebb tűzhányója a Vezúv. A vulkánóriás alatt egy furcsa képződményt észleltek, amely egy aktív magma kamra, ami hatalmas, úgynevezett pliniusi kitörést produkálhat. Nápoly pezsgő városában sétálva eszünkbe sem jut, hogy a város peremén – alig 10 kilométernyire – magasodó óriás akármelyik percben maga alá temetheti a kis utcákat, és a hangulatos parkokat. A Vezúvval kapcsolatban a legfontosabb dolog, amit el kell fogadnunk, hogy működő vulkánról van szó, amely fölött nincs hatalmunk. A kráter peremén lépegető turisták gyakran pillantanak meg fölszálló gőzöket, gázokat mindez jól mutatja a szunnyadó tűzhányó aktivitását. A leghíresebb kitörése i.u. 79-ben volt, ekkor egy szempillantás alatt elpusztított több ezer embert, Pompejben és Herculaneumban. A kitörést követő percekben eluralkodott a káosz. Az emberek biztonságos helyet kerestek. A városlakók többsége összegyűjtötte a családját és állatait, majd bezárkózott házaiba. De, ahogy múltak a percek egyre több kő és hamu halmozódott fel a földön és a házak tetején, s már csak idő kérdése volt, mikor kezdenek összerogyni a hatalmas súly alatt.

HBN-Becsi Etelka


Capri, a citromillatú üdülőparadicsom

A Sorrentói félszigethez, a Nápolyi–öböl déli részén fekszik az olaszországi Capri szigete. Kellemes éghajlatának köszönhetően már az ókori rómaiak korában népszerű üdülő hely volt. A sziget területén két közösség osztozik. Anacapri valamint Capri. A számos ókori római emlék mellett (például Villa Jovis Augusztus király kertje) fő természeti látnivalói a tengerből kiemelkedő Faraglioni-sziklák, valamint a híres kék barlang. Capri szigete a mondén világ egyik legdivatosabb üdülőparadicsoma, a Nápolyba látogató turisták elmaradhatatlan „zarándok” helye. A szűk utcácskákban sétálva lépten, nyomon a citrom valamelyik feldolgozott változatával találkozhatunk. Kóstolhatjuk ital alapanyagként, vagy vásárolhatunk citromot ábrázoló ajándéktárgyakat is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!