Nagyvilág

2015.07.22. 13:52

Fotók: Menekültek árasztották el a görög szigeteket

Körülbelül 5000 menekült érkezett Leszbosz és Kos szigetére az elmúlt néhány napban. A hivatalos és nemhivatalos menekülttárbor is megtelt, mindent szemét és kosz borít.

Körülbelül 5000 menekült érkezett Leszbosz és Kos szigetére az elmúlt néhány napban. A hivatalos és nemhivatalos menekülttárbor is megtelt, mindent szemét és kosz borít. Már küldtek egy segélykiáltást az EU-nak, mert a sziget és az ország képtelen egyedül megbirkózni az áradattal. A menekültek többsége a szabad ég alatt alszik, nincs se víz, se sátor, se WC, se egészségügyi ellátás. Mindent törött üveg és szemét borít a táborban. A galériában található felvételeket Leszbosz szigetén készítették Mitilini városának közelében. A fotósok találtak egy újszülöttet is, aki a túlélésért küzd. A szüleinek ugyanis nincs teje és pénze sem, hogy vásároljanak.

A 44 éves Mekdad Mehamad Szíriából érkezett. Elmondta, hogy minden reggel egy kis darab kenyeret adnak minden családnak, ő a feleségével és három gyerekével osztozik rajta. A vizet üres kólás dobozokban tudják felforralni és ezáltal ihatóvá tenni. Júniusban eddig összes 15,000 menekült érkezett a szigetre és a helyzet folyamatosan romlik.

Kos szigetén a menekültek már egy elhagyatott szállodát is birtokba vettek. A kapacitása ennek 200 fő lenne, de most 700-an laknak benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!