Nagyvilág

2015.07.26. 07:45

Az ökokapszulával bárhol letelepedhetünk, akár egy hegy tetején is

Pozsony - A jövő most épül – mondhatjuk, amikor az Ecocapsule elnevezésű „házra” tekintünk.

Pozsony - A jövő most épül – mondhatjuk, amikor az Ecocapsule elnevezésű „házra” tekintünk.A karcsú, tojás alakú, leginkább űrhajóra emlékeztető kapszulát kívülről antennák és egy réteg futurisztikus cella egészíti ki. A szomszédos Szlovákiában, a Nice Architects csoport által megálmodott szerkezet megoldást jelent a föld lakhatási problémáira, azáltal, hogy az Ecocapsule (ökokapszula) névre keresztelt „házat” bárhol telepíthetjük, akár házak vagy akár egy hegy tetejére is. Napemelei és szélerőműve segítségével környezetszennyezés nélkül képes előállítani a szükséges energiát, ráadásul belülről tágas és minden szükséges luxussal felszerelt.

Az alkotók hat évig dolgoztak a „tojáson”, melyet a napokban mutattak be, s még őket is meglepte, hogy több ezer előrendelést kaptak, sőt olyan sztárok is bejelentkeztek az Ecocapsule-ra, mint Susan Sarandon.

Minden van benne

A kapszula a forma és a funkcionalitás házasságából született meg, s mint említettük energiafogyasztás szempontjából „önellátó”. Képes továbbá az esővíz gyűjtésére és a beépített szűrők segítségével megtisztítva azt, emberi fogyasztásra alkalmas víz előállítására. Bár kívülről kicsinek tűnhet, belépve kiderül, főzősarok, összecsukható ágy, dolgozósarok, fürdőszoba és tárolórekeszek is vannak benne. S, hogy kinek ajánlják? Bárkinek. Aki a természet közelségére vágyik, akár egy hegy tetejére is költözhet, de az Ecocapsule megoldást kínálhat azokban a városokban is (például Tokió vagy Sanghaj), ahol horrorisztikusan magasak az ingatlanárak, de akár azokat a lakókocsikat is kiválthatják vele, amiket a Google használ, hogy segítse alkalmazottait, amíg nem tudnak saját házat venni.

HBN-SZFÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!