Nagyvilág

2015.06.07. 14:09

Vámbéry Ármin nyomában

Üzbegisztánban a mecsetek és erődfalak között lenyűgöző építészeti emlékeket találunk.

Üzbegisztánban a mecsetek és erődfalak között lenyűgöző építészeti emlékeket találunk.

Az egykori szovjet tagköztársaságban, Ázsia szívében fekvő Üzbegisztánban talán legszebbek az egykori selyemút városai: Khíva, Bukhara, Szamarkand. Magyarországról kevés turista jut el ide, pedig van mit megnézni, és mint a diktatúrák többségében a közbiztonsággal minden rendben, az utazók biztonságát nem fenyegeti veszély. Az infrastruktúra helyenkénti hiányossága néha kényelmetlenséggel jár, de a látnivalók sokasága kárpótolja az utazót.

Az emberek kíváncsiak és barátságosak. A turista itt ritka madár, így léptem-nyomon mosolyogva kérdezik, honnan jöttünk, és vidáman bólogatva nyugtázzák, hogy Vengrija, vagyis Magyarország, majd jöhet a közös fénykép az egzotikus külföldivel. Itt, az Amu-darya-menti birodalomban talán a legszebbek az épületeket borító mázas csempék, amelyekből a „sima” díszítés mellett Korán-idézeteket is olvashatunk a falakon.

Állomásfelügyelő

Az ország fővárosa Taskent, amely a selyemúttól északra, a kazah határnál, a Tien-san hegység nyugati peremén elhelyezkedő iparváros (gépgyártás, gyapotfeldolgozás, élelmiszeripar) és közlekedési csomópont: metróval, és repülőtérrel. Izgalmas utazásunk volt Közép-Ázsia egyetlen metróján, mely nagyon hasonlít a moszkvaira. A mozgólépcsők, a túldíszített peronok, a vonatok; a különbség, hogy nincs akkora tömeg, és a viteldíj is olcsóbb. A rendőrök itt is elmaradhatatlan kellékei a metrónak, egy állomáson 2-3-an is vannak, és természetesen a dezsurnaja, az állomásfelügyelő hölgy, aki zöld tárcsájával irányítja a forgalmat. Nagy bánatomra a metróállomáson a fotózás tilos. Nem baj, a főtéren is bőven akadt fotótéma: hatalmas, szépen karbantartott park, furcsa kupolaszerű építmény, monumentális parlament. A II. világháborúban sok ezer üzbég halt meg, nevüket fémlapra felvésve láthatjuk. Az ő emlékükre ég a sirató anya örökmécses.

A történelem bája

Khíva, az iszlám világ legegységesebb építészeti együttese, a sivatag gyöngyszeme. Története évezredekre nyúlik vissza, de valódi jelentőségét a szomszéd város, Urgencs pusztulásával nyerte el. Timur Lenk, a nagy hódító, – aki Üzbegisztánban nagy tiszteletnek örvend – hírhedt gyilkológép volt, ellenségeinek koponyájából gúlákat építtetett. 1379-ben gondolta birodalmához csatolni az eddig független kánságokat. Urgencs ellenállt, vesztére, mert ez a pusztulását jelentette. Így emelkedett fel Khíva a selyemút legszebb és egyik legjelentősebb városává. A három kilométer hosszú városfalak közti óváros olyan, mint egy színházi díszlet. Mintha megállt volna az idő, csak a mellékutcákban van modernebb lakóház, a mecsetek, medreszek, és paloták úgy állnak, ahogy a pszichopata bűnöző építtetői hagyták. Itt érezhetően kevesebb a nyugati turista, a hétvégén a közelebbi falvakból idelátogató üzbégek viszont kellemes színfoltjai a városképnek.

Először Vámbéry Ármin adott tudósítást Khíváról, Dervisruhában Közép-Ázsián át című könyvében. Vámbéry a török szultán parancsával érkezett, már az első találkozásukkor megkedvelte a város ura, Szejd Mehemmed kán. 1863 júniusában egy hónapig tanulmányozta az itteni szokásokat, nekünk csak hét nap állt rendelkezésünkre, nagy örömünkre, az egyik szállodává átalakított medreszben testközelből átélhettük a régmúlt történelem báját.

Arany a szájban

A bazár az üzbég kultúra melegágya, igazából itt lehet megtapasztalni a helyi élet „ízét”. A nők tradicionális, térd alá érő hosszú ingben, alatta bokáig zárt buggyos nadrágban járnak. A férfiak a hagyományos hosszú ruhában és a fejükön az elengedhetetlen „fejfedővel”. Itt minden kapható, amit nem lehet megvenni, az nincs is az országban. Kedves mosollyal – kivillanó arany fogsorral – kínálják portékájukat. Az aranyfogsor „divat” a szovjet időkre nyúlik vissza, az idősebb korosztálynál elterjedt. Régen a porcelánt nehéz volt beszerezni, ezért alkalmazták e nemesfémet a tehetősebb emberek, ezzel is kifejezvén, hogy megtehetik. A pénzváltás a piacokon működik, itt az árfolyam 30 százalékkal jobb a hivatalosnál. A legnagyobb szum címlet az ezres, így nagy zseb, vagy inkább egy kisebb zsák kell, hogy eltegyük a helyi pénzt.

A bazárban számos étkezési lehetőséget is találhatunk. A nemzeti eledel alapvetően a rizs és a hús, de a képlet természetesen nem ilyen egyszerű. A rizs (egy piacon átlagosan 7-10 fajtát találni) a hús (birka, marha, csirke), valamint különböző fűszerkeverékek, zöldségek, szárított gyümölcsök kombinációja adja meg minden vidék, város és étterem egyedi kulináris ízvilágát.

HBN–Becsi Etelka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!