Nagyvilág

2015.06.15. 11:14

Egy 30 éves számítógép kezében van 19 iskola hőmérséklete

Azt hiszed, hogy a Windows XP elavult? Akkor nézz csak ide: Amerikában egy komplett iskolakörzet van rákötve erre a 80-as évekből itt ragadt masinára.

Azt hiszed, hogy a Windows XP elavult? Akkor nézz csak ide: Amerikában egy komplett iskolakörzet van rákötve erre a 80-as évekből itt ragadt masinára. A Grand Rapids Public School iskolakörzet 19 iskolájának a teljes hűtési és fűtési rendszerét egy 30 éve Commodore Amiga 2000-es számítógép irányítja. Az iskolákkal rádiójellel kommunikál, úgyhogy néha interferál a dolgozók walkie talkie-jával. A programot egy középiskolás diák írta anno, tehát ha valami probléma van, akkor a körzetnek a most már középkorú férfit kell levadásznia a javításhoz. Ha vele esetleg valami történne, akkor az egésznek annyi. Elég hanyag megoldás az ilyen, de talán nem nehéz párhuzamot keresni néhány hazánkban is futó megoldással.

Az, hogy eddig miért nem cserélték le a gépet egy korszerű technológiára, a válasz egészen egyszerű PÉNZ! Egy új gép és fejlesztés nagyjából 2 millió dollárba (557 millió forint) kerülne és az ügy a prioritása lista legalján van, hiszen működik. Beadtak viszont egy pályázatot, ha sikerül elnyerniük az összeget akkor talán vesznek egy 486-ost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!