Nagyvilág

2015.05.18. 08:16

Hawking: jön a robotok uralma

„A mesterséges intelligencia létrehozása az emberiség legnagyobb dobása lesz, és talán az utolsó is…”

„A mesterséges intelligencia létrehozása az emberiség legnagyobb dobása lesz, és talán az utolsó is…”

Ha valaki esetleg már látta a Bosszúállók legújabb részét, az Ultron korát, és esetleg frászt kapott, amikor belegondolt, mi történne, ha a történet valósággá válna, annak van egy rossz hírünk. Korunk egyik legnagyobb koponyája ugyanis úgy gondolja, a robotok már a következő évszázadra átvehetik az uralmat.

Az ismert fizikus, Stephen Hawking a londoni Zeitgeist 2015 konferencián beszélt félelmeiről – adta hírül a Geek.com. A cikk szerint a szakember úgy fogalmazott, száz éven belül a számítógépek a mesterséges intelligencia (AI) segítségével legyőzik az embereket. Amikor ez megtörténik, biztosnak kell benne lennünk, hogy az ő céljaik egyeznek a mieinkkel. Az alapelképzelés, ami már több filmet – mint az Én, a robot, a Terminátor vagy a Mátrix – megihletett, ha a gépek egyszer eljutnak addig, hogy már okosabbak lesznek, mint mi, s ami még ennél is fontosabb, hogy ennek a jelentőségét meg is értik, onnantól mi lesz ami visszatartja őket, hogy teljesen átvegyék a hatalmat?

Figyelmeztette a világot

Hawking már tavaly is hasonlóképp vélekedett, amikor megkérdőjelezte, hogy vajon a tudósok elég kutatást végeznek-e arra vonatkozóan, mit is jelent majd a mesterséges intelligencia létrehozása az egész emberiség jövőjére nézve. Mint akkori vitairatában írta, „A mesterséges intelligencia megteremtése az emberiség legnagyobb eseménye lesz. És sajnos valószínűleg az utolsó is, ha nem találjuk ki, hogyan védjük ki az ebben rejlő kockázatokat”.



„A rövidtávú hatásai azon múlnak, ki irányítja majd ezeket a robotokat, a hosszútávúak, hogy egyáltalán tudják-e majd irányítani” – írta az ismert fizikus, arra figyelmeztetve, hogy a mesterséges intelligenciájú gépek könnyedén túljárnak majd a pénzügyi piacvezetők eszén, sőt képesek lesznek olyan kutatások elvégzésére, fegyverek előállítására, amelyeket mi, emberek fel sem foghatunk.

Remélhetőleg Hawkingnak sikerül erre a nagyon is valós problémára irányítani a figyelmet, mind több tudományos szakembert bevonva a megoldáskeresésbe.

ÉKN-SZFÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!