Nagyvilág

2015.04.15. 13:27

Élő bútorok, lámpaburák

Gavin Munro az élő bútorok készítésének atyja szék alakúra formálja facsemetéit.

Gavin Munro az élő bútorok készítésének atyja szék alakúra formálja facsemetéit.Az első élő bútorok az Egyesült Királyságban található Derbyshire mezőjén születtek. Az ötlet már a Gavin Munro tervező gyermekkorában formát öltött, egy túlnőtt bonsai fa megfigyelése közben, ami önmagától formálódott szék alakúra. Egyetem után uszadékfával kísérletezett San Franciscóban.

– A fa felhasználását egészen új módon értelmezzük – mondta Gavin Munro, az élő bútorok készítésének atyja. Módszere véget vet a hagyományos bútorkészítés folyamatainak: többé nem kell kivágni a fákat, nincs szükség a faanyag fuvarozására, sem a fűrészelésére, és ragasztót sem használnak. A hagyományos módszer során rengeteg ipari és ökológiai hulladék termelődött, Munro faiskolájában ez csak minimális.

Érzelmi kötődés alakul ki

Az elmúlt években a Full Grown csapata fűzfákat nevelt, türelmesen várva a betakarításra. Munro faformáló és botanikus tanulmányai alapján graftokat használ, hogy a megfelelő helyre csábítsa a fák ágait. Így nőnek a fűzek székekké, asztalokká, lámpákká, vagy képkeretekké. – Finoman kell bánni az ágakkal, nem szabad erővel formálni őket, mert az ilyen megkínzott ágak csak elhalnak, majd nő egy másik ott, ahol nem kéne – olvasható Munro weboldalán. Amikor a természet biztosítja az alapanyagot és a kreatív lehetőséget, a tervező egyetlen dolga gondozni, megfigyelni és alkalmazkodni. – Enyhe kifejezés, hogy ragaszkodunk a termékeinkhez. Különös, hogy mennyire kötődünk érzelmileg egy rakás székhez és lámpaburához – mondta el a tervező. – Már a kezdetektől voltak kedvenceink, melyek minden évben szebben ragyogtak a többinél, és voltak olyanok, amelyek félúton megbuktak. Néhányról pedig levettük a kezünket kísérleti céllal, és mindannyian nagyon meglepődtünk, amikor észrevettük, hogy önmaguktól követik a formát – magyarázta. Ezzel a módszerrel a vásárlónak többet kell várnia a kész bútorra, de a 3D nyomtatók korában Munro tö­meggyártást és késleltetett elégedettséget kínál. Az eredmény egy egyedi és időtálló bútor, masszívabb a legtöbb tömeggyártott terméknél, hiszen nincsenek illesztési pontok.

Korábban is próbálkoztak élő bútorokkal az angolok, Christopher Cattle a hetvenes évek óta alkalmazza a technikát. A huszadik század elején egy amerikai bankár, John Krubsack formált egy magas támlájú, alaposan kidolgozott széket. A projekt 11 évet vett igénybe. Munro bútoraira nem kell ilyen hosszú ideig várakozni: fűzfaszékekre csak 3–4, tölgyre 6–10 évet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!