Nagyvilág

2015.01.12. 09:23

CES 2015 - A legjobb kütyük

CES 2015, Las Vegas - Ahogy minden évben, most is kütyüdömping volt a Las Vegas-i kiállításon. Ha nem tud eligazodni a rengetegben, segítünk: összeszedtünk a legjobb újításokat.

CES 2015, Las Vegas - Ahogy minden évben, most is kütyüdömping volt a Las Vegas-i kiállításon. Ha nem tud eligazodni a rengetegben, segítünk: összeszedtünk a legjobb újításokat. SZÓRAKOZÁS

Sharp Aquos 4K TV: Ez már nem is 4K TV, túlmutat azon, hiszen 66 millió szub-pixele van. Ez 44 millióval több, mint amivel a 4K tévék rendelkeznek. A felbontása tehát 7680x4320, ami tényegében 8K. A Sharp azonban nem szereti így hívni, úgyhogy marad az, hogy "ezalegjobbfelbontású4KTV".

34 inch átmérőjű, ívelt Samsung monitor: Elképesztő, hogy mennyire széles, 21:9-es képaránnyal bír. Olyan, mintha két régi 4:3-as monitort egymás mellé tennénk. Az ívelés pedig nagyon is indokolt egy ekkora méretnél.

Bang & Olufsen BeoSound Moment: Ez a kis zenelejátszó attól különleges, hogy faborítású, de mégis érintéssel lehet vezérelni. Rá lehet kötni az iPhone-t, de használhatjuk bármelyik stream szolgáltatást is (Spotify, Deezer, Youtube). A kezelése baromi egyszerű és benne van a MoodWheel fejelsztés is, ami egy kis karika, aminek a színe a zene hangulatától függően változik.

Dell Venue 8 7000 táblagép: Vékény és egyszerű - nagyjából ez a két alapvető elvárás van a táblaképekkel kapcsolatban, a Dell pedig képes volt mindkettőt egyszerre kielégíteni. Egy hajszállal vékonyabb az eddigi listavezető iPad Air 2-nél. A hátsó kamerával pedig akár 3D-s felvételeket is készíthetünk. Talán a táblagépek piaca már nem robban akkorát idén, mint korábban, de a Dell bebizonyította, hogy messze van még a stagnálástól.

ÉLETMÓD

Gogoro okosrobogó: Mindenki azt gondolja, hogy elektromos járművel birtokolni jó móka, de másfelől pedig ki szeretne órákat várni a töltésre? A Gorogo a problémát úgy oldotta, hogy kidolgozott egy rendszert, amiben gyorsan átülhetünk egyik járműről a másikra, a töltésre pedig így nem kell várni. Kicsit olyan lenne a rendszer, mint a Budapesten is működő BuBi, csak ezzel gyorsabban lehet haladni és nem izzadunk le.

Okosöv: Hatalmas probléma, hogy amikor jól teleesszük magunkat, az öv szorít. Az okosöv viszont nem, mivel hozzáigazodik alakunkhoz (vagy inkább alakváltozásunkhoz). Egy applikációval is képes kommunikálni, ami mindenféle szépséges statisztikát tud mutatni arról, hogy hányszor tágult egy nap. A prototípus egyelőre csak csúnya fémből készült, de lehet, hogy hamarosan a nagy márkák is lecsapnak a technológiára és vehetünk például Gucci okosövet.

Garmin sportóra: Ha kedveli az extrém sportokat, akkor ez az óra Önnek készült. Edzési asszisztens is van benne szinte az összes létező extrém sporthoz (pl. snowboard, sí, hegymászás). És az sem mellékes, hogy jól is néz ki.

IO Hawk elektromos gördeszka: A különleges gördeszkát ugyanúgy lehet irányítani, mint a Segway-t, vagyis a test súlypontjának áthelyezésével. Ez a Segway esetében is némi elsajátítást igényelt és ott legalább volt valami a kezünkben. Itt viszont csak a deszka dübörög a lábunk alatt, az elején biztosan nagy esések lesznek. A kütyüt egyébként aksi és motor működteti. Mindössze 10 kiló és 10 km / órás sebességre képes. Három színben lehet majd rendelni: fehér, fekete és vörös. Az ára egyelőre elég borsos, 1800 dollárt kérnek érte. Remélhetőleg ez hamarosan csökkenni fog.

Zuta Labs zsebnyomtató: Miután a Kickstarteren 600,000 dollárt kapartak össze, a zsebnyomtató a CES 2015-ön élőben is bemutatkozott. A mérete körülbelül akkora, mint egy nagy kávésbögre. A 199 dollárt kóstáló termék pedig tényleg képes végigmocorogni egy A4-es napon és arra nyomtatni. Nagyszerű ötlet azoknak, akik sokat utaznak, de közben nyomtatniuk is kellene.

Storedot gyorstöltő: Az új okostelefonok kevesebb mint két perc alatt fognak feltöltődni. Halleluja! Tehát reggel amennyi idő alatt megmossuk a fogunkat, az okostelefonunk is feltöltődik. Egyelőre ez csak prototípus és vannak hátrányai. Az egyik például az, hogy brutálisan lecsökkent az akkumulátor kapacitása, mindössze 5 órát bír egy töltéssel. Sebaj, legalább van hova fejlődni.

OKOSOTTHON

Sony Life Space UX okosotthon koncepció: a Sony már túllépett azon, hogy az izzóinkat appon keresztül babrálhassuk. Elegáns, LED izzókba épített hangszórókról és a falat kijelzővé változtató projektorokról álmodoznak. Az asztal felülete sem csak az italunk tárolására szolgálna, az lesz az interaktív kezelőfelület.

Keen Home okosklíma: Talán nem ez a legvonzóbb tárgy, amit okossá lehet tenni, de mindenképp jó ötletnek hangzik az, hogy minden szobában más hőfokot állíthassunk be. A Keen Home rendszer segít a spórolásban is, hiszen a kevésbé használatos helyiségeket nem kell ugyanolyan mértékben fűtenünk.

Parrot kaspó: Lehet a virágokat is érdekessé tenni? Naná! A Bluetooth-on keresztül kommunikáló kaspó képes jelezni, hogy a bele ültetett virág mikor szomjas. Ezeken kívül még a növény egy sor kínjára is képes felhívni a gazdi figyelmét.

Whirlpool "a jövő konyhája": a napszerű gyártó elgondolkozott egy kicsit azon, hogy milyen irányban is kellene továbbfejleszteni az ételkészítő helyeket. Ők egy olyan pultfelületre gondoltak, amire bárhova le lehet tenni egy fazekat vagy serpenyőt, az asztal automatikusan érzékeli és melegíteni kezdi alatta a felületet. Támogatnák a videó konferenciát is, mert nagyon jól jönnek anyu tippjei a konyhában (a kezünk pedig foglalt). A az okoskonyha pedig receptötleteket adna az alapján, hogy milyen hozzávalókat érzékel otthonunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!