Nagyvilág

2014.12.17. 22:53

Már Amerikában sem lehet hozzászólni

A régi magyar internetezők pár éve szembesültek azzal, hogy a weboldalak lezárták a hozzászólás lehetőségét. Ez a fiataloknak persze nem újdonság, ők már ehhez szoktak hozzá, ott a Facebook meg a Twitter.

A régi magyar internetezők pár éve szembesültek azzal, hogy a weboldalak lezárták a hozzászólás lehetőségét. Ez a fiataloknak persze nem újdonság, ők már ehhez szoktak hozzá, ott a Facebook meg a Twitter. Most a jelenség elérte Amerikát is. Bár egészen már okok miatt, tehát ne gondoljuk azt, hogy hazánk úttörő volt és nyugaton most minket másolnak. Magyarországon azért nem lehet hozzászólni (tisztelet a kivételnek), mert érthetetlen okokból ha valami csúnyát ír be Szabó Karcsi bácsi, akkor azért a portál üzemeltetője lesz a felelős. Ezt a kockázatot nem sokan merik bevállalni. Ha pedig bevállalják, akkor a hozzászólásokat moderálni kell. A moderálás pedig idő. Az idő pedig pénz. Amerikában most ért el az egész történet arra a szinte, hogy ez a befektetés (idő és pénz egyaránt) már nem térül meg a portáloknak.

Ott is rájöttek, hogy a kommunikáció nagy része átvándorolt a közösségi médiába, mivel sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ráadásul mindenki azt használja. Ha úgy vesszük, a hozzászólás is egy termék. Ha egy termékre vagy annak bizonyos elemeire már nincs szükség, akkor azt kivonják a piacról. 2014-ben már olyan mértékű trolláradattal és spambotokkal kellett megküzdeni, hogy az már a tengerentúlon is elgondolkoztatta a portálok tulajdonosait.

"A hírportáloknak már nem alapvető tartozéka a hozzászólás" - nyilatkozta a The Week főszerkesztője. A Reuters Digital főszerkesztője pedig azt mondta, hogy "amíg voltak hozzászólások, mindig úgy éreztük, hogy szelektálnunk kell, hogy ne süllyedjünk egy bizonyos szint alá. Olyan ez, mint amikor meghívsz valakit a házadba és előtte leellenőrzöd, hogy a WC tiszta-e". Van persze rengeteg kivétel, de a trend elindult és a portálok sorra fognak ehhez csatlakozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!