Nagyvilág

2014.12.15. 16:27

Fotók: 8 állás, amit egy robot is betölthet 2015-ben

A városban sétálva biztosan elgondolkodott már azon, hogy milyen sok állást lehetne robotokkal kiváltani. Hogy ez most jó-e vagy sem, az egy másik téma. Kattintson és tudja meg, hogy az Ön szakmája veszélyben van-e.

A városban sétálva biztosan elgondolkodott már azon, hogy milyen sok állást lehetne robotokkal kiváltani. Hogy ez most jó-e vagy sem, az egy másik téma. Kattintson és tudja meg, hogy az Ön szakmája veszélyben van-e. A jövőben simán lehetséges, hogy robot fog állni reggel a pult mögött és az fogja kiszolgálni a vevőket kávéval. De vajon ő is fog mosolyogni? Vajon udvariasan megkérdezi majd, hány cukrot tehet bele? De az is lehet, hogy autókat is tudnának vezetni. A taxisok vezetés közben esznek, kérdezősködnek és gyorsan hajtanak. Egy robot biztosan betartaná a szabályokat. Akár tetszik, akár nem, a trend az, hogy a robotok szépen lassan el fognak venni tőlünk bizonyos állásokat. Az Oxfordi Egyetem elemzése szerint 10 millió ilyen állásról lehet szó a közeljövőben. A gond az, hogy ez potenciálisan 10 millió munkanélkülit is jelent, ha nem tesznek ellene valamit. Azt is megjósolták, hogy az amerikai állások 45%-át fogják automatizálni 2033-ig. Nézzük végig, melyik állások vannak a legnagyobb veszélyben.

1. Takarító: el kell ismerni, elég kemény dolog kitakarítani egy házat. De vannak esetek, amikor az utolsó szem baktériumot is el kell pusztítani (gondoljunk csak az Ebolára). Ilyenkor nem elég a felületesség, teljes pusztítás kell. Mint kiderült, már létezik is egy ilyen robot, amit a Xenex Disinfection Services fejlesztett ki. UV fény segítségével takarít.

Xenex Ebola Robot

2. Tanár: Lehet, hogy ijesztő egy robottal interakcióba lépni, de hiszi vagy sem, néhány fejlődési rendellenességgel született gyermek számára sokkal könnyebben megy, mintha egy emberrel kellene kommunikálniuk. Connecticut egyik iskolájában már be is vetették a tanárrobotot. NAO névre hallgat és a francia Aldebaran cég fejlesztette.

Aldebaran Nao

3. Sportoló: Láttunk már robotot futni és mérnöki pontossággal, Góliát erejével dobni. Vannak már robot sportolók, de ezek általában nagyon kicsit és csak egymás ellen küzdenek például fociban vagy asztaliteniszben. Japán tudósok azonban már dolgoznak "A" robot sportolón, aki mindenkit lemos a pályáról. Első körben főleg a baseballra koncentrálnak.

4. Ápoló: Kórházban dolgozni nagyon kemény feladat. Nem csak több betegről kell tudni egyszerre gondoskodni, de általában mozgatni is kell őket egyik helyről a másikra. Ezeket nagyon gyorsan meg lehetne oldani egy robotággyal, ami a megfelelő időben a megfelelő kezelésre szállítja a beteget épületen belül. Erre is van már fejlesztés, EPush bed néven lehet keresni.

ePush Robot Bed

5. Bolti eladó: Hányszor fordult már elő, hogy odament egy hipermarketben az eladóhoz, egy termék után érdeklődött, de ő is csak vakarta a fejét, fogalma sem volt, hogy melyik soron kellene keresni. Aztán ha továbbmentünk, mondjuk a termékjellemzőkre, akkor lehet, hogy ki is zavartak az üzletből. Nos, egy robot mindig mindenre tudja a választ és nagyon türelmes. Ha kell egy nap 100-szor is elmondja ugyanazt az információt. Japánban már be is állították a Pepper nevű kis kütyüt, aminek az a dolga, hogy a kávéeladásokat felpörgesse.

NescafePepper

6. Szállodai inas: A SaviOne robottal már találkozhatunk az Aloft Hotelban, Cupertinoban. Állítólag nagyon kedves, akik találkoztak vele, áradoznak róla a Twitteren.

7. Színész: Nem elég, hogy a színészeknek egymással is meg kell küzdeniük a jó szerepekért, most még a robotok is ringbe szállnak. És akkor most jön a büszkeség, merthogy ebben a magyarok járnak az élen. Budapesten játszottak egy darabot, melyben egy robot szerepelt (REPLIEE S1). A darab egyébként Franz Kafka művének egy elég szokatlan feldolgozása volt.

Metamorphosis

8. Pilóta: A robotpilóta már most is üzemel, szóval ezt nem is nagyon kell túlmagyarázni. Már javában dolgoznak azon, hogy egyáltalán ne legyen szükség pilótára a repülőgépeken. Van egyébként egy Pibot nevű projekt is, aminek a lényege, hogy nem a meglévő repülőket alakítják át, hanem egy emberszabású robotot ültetnek a pilótafülkébe.

robotpilots

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!