Nagyvilág

2014.11.24. 09:07

Tömegével pusztulnak az emlősök Perunál

Ötszáz, Peru északi partjainál elpusztult oroszlánfóka halála miatt nyomoznak a szakemberek – számolt be róla BBC.

Ötszáz, Peru északi partjainál elpusztult oroszlánfóka halála miatt nyomoznak a szakemberek – számolt be róla BBC.

Mint írták, a helyi kormány azzal vádolja a halászokat, hogy megmérgezték az emlősöket, amelyek túl közel mentek a parthoz ételt keresni, viszont a perui környezeti rendőrség más lehetséges okok után is kutat. Utóbbiak azt feltételezik, az állatok halálát fertőzéses betegség vagy műanyagok flakonok lenyelése is okozhatta. A rothadó tetemeket, amelyek között egyaránt vannak idősebb és fiatalabb példányok az Anconcillo tengerparton fedezték fel.

Egy hónappal ezelőtt szintén hasonló baleset történt az északi partoknál, amikor is közel kétszáz oroszlánfóka, delfin, teknős és pelikán pusztult el a parton. A nyomozók még mindig vizsgálják az állatok elpusztulásának körülményeit.

2012-ben delfinek százai pusztultak el, szintén a perui partszakaszon. Akkor az Orca környezetvédő csoport a zajt és a kitörő hullámok nyomását jegyezte meg a halál okának, ami kapcsolatba hozható a területen zajló olajkitermeléssel. Ugyanakkor a kormány arról számolt be a Tengerkutató Intézet által, hogy a szabályoknak megfelelően termelik ki az olajat, ezért vagy vírusos, vagy bakteriális fertőzés okozhatta a delfinek halálát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!