Nagyvilág

2014.07.06. 13:52

A szamba országa

Brazília - Rio de Janeiro meghatározó világváros, és a nevéhez kötődik egy, az egész világon jól ismert életérzés.

Brazília - Rio de Janeiro meghatározó világváros, és a nevéhez kötődik egy, az egész világon jól ismert életérzés.

Vajon akad valaki, akinek az ország neve hallatán ne jutna eszébe valami tipikusan brazil, legyen az foci, karnevál, az őserdők, vagy a híres koktél, a „caipirinha”? Ez a hatalmas dél-amerikai ország biztosan senkit nem hagy érintetlenül. Ugyan a kontinensnyi mérete miatt megismeréséhez reménytelenül sok idő kell, de megszeretni egy perc is bőven elég. És ha nem vigyázunk, könnyen kialakul az életre szóló vonzalom is.

Kör alakú város

Bár Brazília messze nem egyenlő Rio de Janeiróval, mégsem beszélhetünk Brazíliáról Rio említése nélkül. Meghatározó világváros, és a nevéhez kötődik egy egész világon jól ismert életérzés. A Corcovado tetejéről – ahol a Krisztus-szobor áll – lenézve szembesülünk azzal, hogy Rio majdnem kör alakú város. És a természet játékos kedvében a Copacabana és az Ipanema strandjához illőt alkotott. A hegyek változatos formái, az öblök, a szigetek a tavak azt a benyomást keltik, mint egy népes gyermekcsapat által épített homokvár a strandon. Rióban jó lenni. Itt mindenkinek előbb-utóbb mosoly ül az arcára. Zavarba ejtő és felemelő a helyiek /carioca – ahogy magukat nevezik/ kedvessége, segítőkészsége és persze büszkesége is. A hegyek által szétszabdalt nagyváros bejárásához a caroica tanácsokon kívül a helyi buszokra is szükségünk lesz.

Vibráló élet

Rio de Janeiro történelmi belvárosa, a Centro messze esik a Copacabana és az Ipenema strandtól. A homokos strandokon és a környékükön a nap 24 órájában megállás nélkül zajlik az élet. Ha lemegy a nap, előkerül a labda, és a kivilágított pályákon fociedzések és meccsek kezdődnek. Persze, ha valaki nem éri be a homokos pályán gyakorló tehetségekkel, az akár a világ legnagyobb stadionjával, a Maracana-val is vigasztalódhat A Copacabana beach-en az élet vibráló, több ezer ember „áramlik”. Összefuthatunk különböző nyelveken beszélő, különböző hátterű, szórakoztató, üzlet- vagy akár koldus emberekkel. A híres riói strandon sétálva Leme felé találkozhatunk egy erőddel, számos étteremmel, és kis tengerparti bárokkal, illetve a part mentén homokból készült művészi alkotásokkal. Az éttermek ízletes brazil ételeket kínálnak némileg magas áron.

A víz az úr!

A bővizű Rio Paraná egy hatalmas bazalttáblán folyik keresztül, mire az argentin határhoz ér. A szomszédos, puhább kőzet, ami egykoron egy szinten feküdt a bazalttal, az évezredek folyamán elkopott, és most átlagosan 70 méterrel a bazaltréteg alatt folytatódik. Ebben a mélységben a folyó vize egy vagy két lépcsőben aláhullik. A zuhatag nagy része az Argentin oldalon fekszik, itt mintegy nyolc kilométernyi útvonalon, majd egy tucat kilátópontról csodálható a víz számtalan arca. Ebből az egyik legjobb Az ördög torka nevű rész, amikor a folyóra épített járda majd’ az ördög „garatáig” visz. A víz szinte az ember lába alatt hullik alá bömbölve az U alakú mélységbe. A rengeteg vízpára miatt a másik brazil oldal alig látszik, a zúgó alja pedig teljesen ködbe vész. Ajánlatos esőkabátot vinni, ha nem akarunk csuromvizesek lenni, de akad, aki egy szál fürdőruhában sétálta végig a parkot. A víz erejét igazán a motorcsónakból lehet érzékelni. Az ott dolgozók beviszik a bátrabb turistákat a kisebb vízesések alá, itt aztán igazán a víz az úr!

HBN–Becsi Etelka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!