Nagyvilág

2013.06.05. 19:44

Zsidó munkaszolgálatosokról emlékeztek meg Rudkinóban

Moszkva, 2013. június 5., szerda (MTI) - A Don-kanyarnál elesett zsidó munkaszolgálatosokról emlékeztek meg hozzátartozók, izraeli és orosz zsidó közösségek képviselői szerdán a magyar katonai temetőben, az oroszországi Rudkinónál.

Moszkva, 2013. június 5., szerda (MTI) - A Don-kanyarnál elesett zsidó munkaszolgálatosokról emlékeztek meg hozzátartozók, izraeli és orosz zsidó közösségek képviselői szerdán a magyar katonai temetőben, az oroszországi Rudkinónál.

Az egyik volt munkaszolgálatos Izraelben élő családja kezdeményezésére szervezték meg a megemlékezést - tájékoztatta az MTI-t Alex Kagalszkij, Izrael oroszországi nagykövetségének sajtóattaséja. A Don folyó felett magasodó magyar temetkezési helyen, a munkaszolgálatosok neveit megörökítő sírkövek mellett elhelyezett tóránál tartott szertartáson részt vett Dorit Golender, Izrael oroszországi nagykövete, valamint az orosz Vojennije Memoriali képviselői is.

Karni Gerstein, a rudkinói magyar temetőben nyugvó magyar munkaszolgálatos unokája az MTI-nek a megemlékezést követően elmondta, két évvel ezelőtt tudta meg, hogy nagyapja is a Don-kanyarnál vesztette életét és maradványait a közelben lévő katonai temetőben temették el. Bús János és Szabó Péter Béke Poraikra című kötetében találta meg nagyapja nevét, aki azon több ezer munkaszolgálatos között volt, akik nem térhettek haza a háború poklából, a don-kanyari katasztrófából. A megemlékezésre, amely egyszerre volt fájdalmas és felemelő, fivére és fia is elkísérte őt Oroszországba.

Vaszilij Tolocsko, a Vojennije Memoriali nevű orosz szervezet vezetőhelyettese az MTI-nek elmondta: a megemlékezést olyan gyorsan megszervezte az izraeli nagykövetség, hogy nem maradt idő a magyar hadisírgondozók kiutazását megoldani, de természetesen a magyar fél tudomásával zajlott a rendezvény. Az izraeli nagykövetség és a zsidó szervezetek képviselői külön köszönetet mondtak a voronyezsi régió vezetőinek és a Vojennije Memoriali szervezetnek az emlékhely gondozásáért. Mint mondta, az orosz zsidó közösségek meglepődtek azon, hogy ilyen méltó körülmények között leltek végső nyugalomra az elesett zsidó munkaszolgálatosak.

Az oroszországi szervezet sokat tett a temető kialakításáért, és máig aktívan részt vesz a második világháborús orosz hadszíntéren elesett külföldi, így magyar katonák és munkaszolgálatra behívottak sírjainak, maradványainak felkutatásában.

A Voronyezstől 20 kilométerre délre fekvő Rudkino településen 2003. május 28-án avatták fel a II. Magyar Központi Katonai Temetőt. A Don fennsíkján eddig több mint 19 ezer magyar honvéd és munkaszolgálatos földi maradványait temették újra.

A temető területén eddig 1389 gránittáblát állítottak fel, amelyre 12 595 elhunyt, illetve 49 343 eltűnt magyar katona és munkaszolgálatos nevét vésték fel.

A 2. magyar hadsereg doni veszteségeiről pontos számok még ma sem állnak rendelkezésre. Egyes adatok szerint 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer fő veszett oda. A fogságba kerültek pontos számát sem lehet megállapítani.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!