Nagyvilág

2013.06.19. 14:08

Világhírű művészekkel, politikusokkal és tudósokkal ünnepelik Jeruzsálemben Simon Peresz 90. születésnapját

Jeruzsálem, 2013. június 19., szerda (MTI) - Az augusztusban kilencven esztendős, de örökifjú Simon Peresz születésnapjának jegyében rendezik meg Jeruzsálemben az ötödik, a jövőt címként megjelölő elnöki konferenciát, amelyre több ezren kaptak meghívót, köztük világhírű művészek, politikusok és tudósok.

Jeruzsálem, 2013. június 19., szerda (MTI) - Az augusztusban kilencven esztendős, de örökifjú Simon Peresz születésnapjának jegyében rendezik meg Jeruzsálemben az ötödik, a jövőt címként megjelölő elnöki konferenciát, amelyre több ezren kaptak meghívót, köztük világhírű művészek, politikusok és tudósok.

Szerdán a háromnapos konferencia megbeszélésekkel folyó első napján Peresz politikus barátai léptek színpadra: a megnyitó ülésen Emanuel Rahm izraeli származású chicagói polgármester és Tony Blair volt brit miniszterelnök, jelenlegi közel-keleti különmegbízott. Később az izraeli államfő "Ön maga az amerikai álom" szavakkal Bill Clinton volt amerikai elnököt üdvözölte, akinek életművéért átadta az Elnöki Szabadság-díjat.

"Munkájával lefektette a kétállami megoldás, a térségünkbe egy nap beköszöntő béke alapjait"- indokolta Peresz a kitüntetést. Clintonnal kölcsönösen nagyra becsülik egymást: az egykori amerikai elnök egyenesen társadalmi Einsteinnek nevezte Jeruzsálemben az izraeli politikust, akinek elméletei szerinte egy nap majd valósággá válnak.

A közel-keleti békében töretlenül bízó Peresz a konferencián szokásos optimizmusával tekintett a jövőbe. "A kétállami megoldás nem a fantázia a műve, minden más fantázia" - jelentette ki.

"Nekünk királynőnk, önöknek Pereszük van"- mondta Tony Blair a kedd esti ünnepélyes megnyitó gálán, arra utalva, hogy Peresz már-már intézménnyé vált állandó optimizmusával, békevágyával és a tudományos kutatás és fejlődés fontosságát hangsúlyozó beszédeivel.

A világ egyik legidősebb politikusának élemedett korával viccelve Clinton bejelentette, hogy szerinte Peresz fogja köszönteni majd őt az ő kilencvenedik születésnapján, sőt az izraeli államfő majd gyászbeszédet is mond fölötte.

Peresz maga is kész ironizálni korán. "Bizonyos vagyok benne, hogy megérem a békét. És ha ezért meg kell hosszabbítani az életemet egy-két évvel, nem fogok hezitálni"- mondta. 83 évesen vállalta a hét éves államelnöki hivatalt, de ennek végeztével sem kíván visszavonulni, bár nem indul újra az elnöki székért.

Már bejelentette, keresi annak lehetőségét, hogy a jövőben is dolgozhasson a számára fontos ügyeken, elsősorban a Benjámin Netanjahu miniszterelnök második megválasztása, 2009 óta elakadt palesztin békefolyamat előbbre vitelén.

A 2008-ban Peresz által alapított évenkénti konferencián Izrael és a nagyvilág legnevesebb tudósai és politikusai különböző szekciókban korunk legégetőbb kérdéseit vitatják meg, a térség geopolitikai ügyeit, a környezetvédelem és a tudományos fejlődés, valamint a gazdasági válságok kulcsproblémáit.

Idén több hollywoodi híresség is megtisztelte jelenlétével az idős elnököt, köztük Robert De Niro és Sharon Stone. A nyitóesten Barbra Streisand énekelt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!