Nagyvilág

2013.06.18. 19:12

Varsóban megünnepelték Jan Stolarskinak, a lengyel-magyar kapcsolatok kiemelkedő alakjának 100. születésnapját

Budapest/Varsó, 2013. június 18., kedd (MTI) - Bensőséges ünnepség keretében köszöntötték nemrég betöltött 100. születésnapja alkalmából kedden, a varsói magyar nagykövetségen Jan Stolarskit, a Lengyel-magyar Baráti Társaságok Föderációjának elnökét, a lengyel-magyar kapcsolatok és barátság fáradhatatlan ápolóját, egykori magyarországi lengyel háborús menekültet.

Budapest/Varsó, 2013. június 18., kedd (MTI) - Bensőséges ünnepség keretében köszöntötték nemrég betöltött 100. születésnapja alkalmából kedden, a varsói magyar nagykövetségen Jan Stolarskit, a Lengyel-magyar Baráti Társaságok Föderációjának elnökét, a lengyel-magyar kapcsolatok és barátság fáradhatatlan ápolóját, egykori magyarországi lengyel háborús menekültet.

A korához képest kitűnő fizikai és szellemi állapotnak örvendő ünnepeltet Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet, a mintegy 30 lengyelországi lengyel-magyar baráti társaság jelen lévő vezetői, valamint Engelmayer Ákos, a Lengyelországi Magyar Egyesület elnöke, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet köszöntötte - tájékoztatta az MTI-t Molnár Imre, a varsói magyar nagykövetség sajtóattaséja.

Jan Stanislaw Ciechanowski államtitkár, a Lengyel Veteránok és Meghurcoltak Hivatalának elnöke a Pro Patria emlékérmet nyújtotta át Stolarskinak. Vámosmikola polgármesterének nevében - ahol Stolarski a II. világháború idején lengyel menekültként élt - a magyar nagykövet adta át az ünnepeltnek azt az oklevelet, amellyel őt a Pest megyei település díszpolgárává fogadták. Felolvasták az Országos Lengyel Önkormányzat üdvözlő levelét is.

Stolarski meghatott hangon köszönte meg a gratulációkat. A család nevében veje, Grzegorz Lubczyk volt budapesti lengyel nagykövet mondott köszönetet azért, hogy apósa annak idején több tízezer lengyel katonával együtt a magyar állam életmentő vendégszeretetében részesülhetett. A magyar-lengyel nemzeti színekkel díszített születésnapi tortát az ünnepelt lánya, Krystyna Lubczyk szelte meg.

Stolarski 1913. június 11-én született a lódzi vajdaságbeli Skierniewicéban. 1939-ben a Lengyelországra rátámadó német csapatokkal folytatott önvédelmi harcok után egységével Magyarországra menekült. A háborús éveket Vámosmikolán élte át egy katonai menekülttáborban. Megtanult magyarul, tolmácsként közvetített a lengyel katonák és a tábor magyar vezetősége között. A faluban ismerte meg későbbi feleségét, Marikát, akivel 1944-ben házasodtak össze. Felesége a háború után vele tartott Lengyelországba, ahol 2008-ban hunyt el. Két fiuk és egy lányuk született.

Stolarski a múlt század hetvenes éveitől a lengyel-magyar baráti körök és társaságok egész sorának megalakulását kezdeményezte. A Lengyel-Magyar Baráti Társaságok Föderációja 1981-ben jött létre, ennek 1983 óta máig ő az elnöke. A föderáció kezdeményezésére és aktív részvételével nyolc magyar-lengyel emlékhelyre állítottak emléktáblát, és Varsóban négy utca kapott magyar nevet.

Ő szerkesztette és szerzett támogatókat a több tucat magyarországi lengyel háborús menekült visszaemlékezéseit tartalmazó emlékalbum 1999-es kiadásához, amely 2000-ben veje, Grzegorz Lubczyk, akkori budapesti lengyel nagykövet kezdeményezésére Menekült-rapszódia. Lengyelek Magyarországon, 1939-1945 címmel magyarul is megjelent.

Jan Stolarski a lengyel-magyar kapcsolatok területén szerzett érdemeiért több kitüntetésben részesült. Ezek sorában két rangos kitüntetést, 2000-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, 2004-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is átvehette.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!