Nagyvilág

2013.06.12. 12:00

Izvesztyija: Egyre jobban eladósodnak az oroszok

Moszkva, 2013. június 12., szerda (MTI) - Egy év alatt másfélszeresére nőtt azoknak az orosz polgároknak a száma, akik öt, vagy több hitelt vettek fel - írta szerdán az Izvesztyija című orosz napilap.

Moszkva, 2013. június 12., szerda (MTI) - Egy év alatt másfélszeresére nőtt azoknak az orosz polgároknak a száma, akik öt, vagy több hitelt vettek fel - írta szerdán az Izvesztyija című orosz napilap.

Szakértők szerint az újabb és újabb kölcsönökkel az előző hiteleket akarják törleszteni az emberek.

Június 1-én 9,6 százalékot tett ki az összes hitelfelvevők között azoknak a száma, akik legalább öt, vagy annál is több kölcsönt vettek fel az eltelt egy évben. Tavaly a sokszoros adósok aránya még 6,3 százalék volt.

Azok száma, akik 3-4 hitelt vettek fel egy év alatt 7,9 százalékról 12,9 százalékra nőtt. A mindössze 1-2 hitellel rendelkezők aránya ugyanakkor csökkent - állapította meg az oroszországi úgynevezett Nemzeti Hiteltörténeti Iroda (NBKI), amelynek adatait az Izveszytija közölte.

Alekszandr Vikulin, az iroda vezetője elmondta, hogy egyre több orosz polgár él azzal a lehetőséggel, hogy nem ugyanazon pénzintézethez, hanem különböző bankokhoz fordul hitelkérelemmel.

Roman Bozsjev, az Alfa Bank kockázati menedzsere szerint a bankok annak a hitelfelvevőnek, aki késedelem nélkül fizeti vissza a kölcsönt, újabb hiteleket kínálnak még kedvezőbb feltételekkel.

Oleg Korkin, a Vozrozsgyenyije (Újjászületés) nevű orosz bank osztályvezető-helyettese arról tájékoztatta a lapot, hogy a lakosság körében egyre népszerűbbé váltak a hitelkártyák. Egy hitelfelvevő általában több hitelkártyára is szert tesz. Az egy, vagy két kölcsönt felvevők arányának csökkenését azzal magyarázzák a szakemberek, hogy az emberek óvatosak, elriasztják őket a magas kamatok, így inkább barátaiktól kérnek kölcsön, minthogy a bankokhoz forduljanak.

Az oroszok pénzügyi helyzete az utóbbi néhány negyedévben lassan, de rosszabbodik és a hitelfelvevők néhány kategóriája túlságosan eladósodott - összegezte a tapasztalatokat Anatolij Predtyecsenszkij, a Nomosz Bank tanácsadója.

Oroszországban a felvett lakossági hitelek aránya a GDP-hez viszonyítva 12,4 százalék, míg Litvániában, Lengyelországban, Lettországban és Magyarországon a GDP 30-40 százalékát is eléri a lakossági hitelek aránya - írta az Izvesztyija.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!