Nagyvilág

2013.06.05. 15:44

ÁRVÍZ - Lezárják a Duna-hidat Vámosszabadi és Medve között

Pozsony, 2013. június 5., szerda (MTI) - Az árvízveszély miatt hozott intézkedések keretében szerda este hat órától lezárják a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő Duna-hidat a szlovák hatóságok.

Pozsony, 2013. június 5., szerda (MTI) - Az árvízveszély miatt hozott intézkedések keretében szerda este hat órától lezárják a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő Duna-hidat a szlovák hatóságok.

Ezzel egy időben Pozsony-Ligetfaluban az önkormányzat már a kiürítés lehetőségére való felkészülésre szólította fel az árvíz által leginkább veszélyeztetett területek lakóit.

Bár szerdán napközben Pozsonynál az elmúlt két napban tapasztalthoz képest némileg lassult a vízszint emelkedésének üteme, a Duna és a Morva is tovább áradt. A Duna vízszintje a szlovák fővárosban szerda délután kettőkor elérte a 9,84 métert. Ez már csak néhány centiméterrel marad el a 2002-ben Pozsonynál mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt.

A szlovák hatóságok szerint a Pozsonynál felállított mobil védőgátaknak elégségesnek kell lenniük a város megvédéséhez, ugyanakkor Pozsony-Ligetfalu önkormányzata az evakuáció lehetőségére való felkészülésre figyelmeztette az árvíz által leginkább veszélyeztetett területek lakóit, a rendőr-főkapitányság pedig arról tájékoztatott, hogy Medvénél este hattól lezárják a határátkelő hídját.

Pozsonyban jelenleg is érvényben van az önkormányzat által kedden meghirdetett rendkívüli helyzet és a harmadfokú árvízvédelmi készültség. Délután ismét összeül a főváros válságstábja, amely további esetleges intézkedések meghozatalának szükségességéről egyeztet. A szlovák fővárosban továbbra is Dévény városrészben a legrosszabb a helyzet, mivel az innen a városba vezető közlekedési útvonal a víz alatt áll, reggel óta a katonaság tehergépkocsijaival segíti az ott lakók közlekedését.

A Szlovák Vasúti Társaság (ZSSK) tájékoztatása szerint az ország délnyugati részén kialakult árvízhelyzet nem befolyásolja a vonatjáratokat, késésekre továbbra is csak a Csehország irányából érkező vonatok esetében kell számítani, ezek késései meghaladhatják a 120 percet is.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerdai közlése szerint Pozsonynál a Dunán és a szlovák főváros nyugati városrészénél, Dévénynél, a Morva és a Duna találkozásánál is, már csak a folyók vízszintjének "mérsékelt" emelkedésére lehet számítani. Az SHMÚ szerint a Duna vízszintje Dévénynél várhatóan csütörtök délután, Pozsonynál pedig csütörtök este éri el a maximumát.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!