Nagyvilág

2013.05.30. 08:11

Zágrábban elutasítják a boszniai horvát vezetők hágai ítéletének bűnszövetkezetre vonatkozó kitételét

Zágráb, 2013. május 29., szerda (MTI) - Zágrábi kormánypárti és ellenzéki politikusok szinte egyöntetűen elutasították a hágai Nemzetközi Törvényszék ítéletének azt a kitételét, amely szerint a szerdán elítélt hat egykori boszniai horvát vezető az akkori horvát állami vezetéssel bűnszövetkezetben követte volna el háborús bűntetteit.

Zágráb, 2013. május 29., szerda (MTI) - Zágrábi kormánypárti és ellenzéki politikusok szinte egyöntetűen elutasították a hágai Nemzetközi Törvényszék ítéletének azt a kitételét, amely szerint a szerdán elítélt hat egykori boszniai horvát vezető az akkori horvát állami vezetéssel bűnszövetkezetben követte volna el háborús bűntetteit.

A hágai bírák első fokon összesen 111 év börtönre ítélték Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság akkori "kormányfőjét" és öt társát a délszláv háború idején muszlimok ellen tömegesen elkövetett háborús bűncselekményekért.

Az ítélet indoklása szerint a boszniai horvát haderő (HVO) és a bosnyák hadsereg 1993-1994-es összetűzése nemzetközi konfliktus volt, a vádlottak a bűncselekmények legtöbbjét bűnszövetkezetben követték el, Horvátország egyes akkori vezetőinek, közöttük a néhai Franjo Tudjman köztársasági elnöknek a részvételével - derül ki a hágai tudósításokból.

Első reagálásában Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentette: "nem felel meg a valóságnak" az a minősítés, amely szerint a bosnyák-horvát háború idején a bosznia-hercegovinai horvátok parancsnokai a zágrábi vezetőkkel közös bűnszövetkezetben törekedtek volna Herceg-Bosznia (a boszniai horvátok állama) Horvátországhoz csatolására. "Horvátországnak voltak hibái, de nagyon sokat segített is Bosznia-Hercegovinának" - tette hozzá Milanovic.

Tomislav Karamarko, a Tudjman alapította, jelenleg ellenzékben lévő jobboldali Horvát Demokratikus Közösség elnevezésű párt vezetője is képtelenségnek nevezte a bűnszövetkezésről szóló minősítést. Szerinte "abszurdum" Tudjman megvádolása is, aki ellenszegült az agressziónak, és támogatta Bosznia-Hercegovinát.

Ivo Josipovic köztársasági elnök, valamint Josip Leko, a parlament elnöke nem kívánta kommentálni a hágai ítéletet, mondván, hogy első fokú döntésről van szó. Josipovic kiemelte: Horvátország és Bosznia-Hercegovina viszonya kétértelmű volt a háború idején, most jó az együttműködés, a két országnak a közös európai jövő felé kell fordulnia. Leko azt hangsúlyozta, hogy meg kell várni a másodfokú ítéletet. Hozzátette: a hágai bíróságot tiszteletben kell tartani, akár tetszik egy-egy döntése, akár nem.

Jadranka Kosor volt kormányfő kiemelte: a fellebbezési eljárás során mindent meg kell tenni azért, hogy a bűnszövetkezésről szóló állítás megdőljön, mert az ítélet esetleges megerősítése következményeket vonhat maga után.

A hágai döntést kommentáló zágrábi politikusok szinte mindegyike felhívta a figyelmet arra is, hogy másodfokon egészen más ítélet is születhet, ahogy az Ante Gotovina és Mladen Markac volt horvát tábornokok estében történt, akiket a fellebbviteli tanács minden vád alól felmentett.

A védőügyvédek bejelentették: fellebbeznek és azt várják, hogy másodfokon megdől a bűnszövetkezés fennállásáról szóló ítélet. Michael Karnavas, az egyik védőügyvéd úgy értékelte, hogy a mostani ítélet vádiratot jelent Horvátország ellen. Hozzátette: ha ezt nem sikerül megdönteni, Horvátország Bosznia-Hercegovina vádjával találhatja szemben magát a nemzetközi bíróságon.

- MTI -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!