Nagyvilág

2013.05.21. 13:55

Lengyel lap: nagyszabású NATO-hadgyakorlat lesz novemberben Lengyelországban és a Baltikumban

Varsó/Budapest, 2013. május 21., kedd (MTI) - A NATO gyorsreagálású erőinek legnagyobb hadgyakorlatát tartják Lengyelországban és a balti államokban novemberben - jelentette a Rzeczpospolita című lengyel lap kedden.

Varsó/Budapest, 2013. május 21., kedd (MTI) - A NATO gyorsreagálású erőinek legnagyobb hadgyakorlatát tartják Lengyelországban és a balti államokban novemberben - jelentette a Rzeczpospolita című lengyel lap kedden.

A "Steadfast Jazz 2013" fedőnevű hadgyakorlaton a NATO-tagországok több ezer katonája vesz részt. A szárazföldi erők műveleteit az északnyugat-lengyelországi Drawsko gyakorlóterén rendezik meg, egyes elemeit pedig Litvániában, Lettországban és Észtországban, közel az orosz és fehérorosz határhoz.

Jeffrey M. Pray őrnagy, NATO-szóvivő a lengyel lapnak nyilatkozva elmondta, hogy összesen 14 NATO-tagországból érkeznek katonák a hadgyakorlatra, szárazföldi, tengeri és légierők egyaránt. Törzsvezetési gyakorlat is lesz, amelyre az észak-atlanti szövetség monsi (Belgium), ramsteini (Németország), tarantói (Olaszország) és stavangeri (Norvégia) parancsnokságáról érkeznek résztvevők.

Összesen 17 gyakorlatot tartanak, több mint 40 harci gép és 15 hadihajó közreműködésével. A hadgyakorlat célja a szövetséges országok közös védelmének tökéletesítése - hangsúlyozta Pray őrnagy, hozzátéve, hogy az nem irányul egy konkrét ország ellen.

Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter elmondta, hogy mintegy 3 ezer lengyel katona és a lengyel hadsereg 300 harci járműve, 30 repülőgépe és 10 hadihajója vesz részt a gyakorlaton.

A lap közlése szerint szeptemberben Oroszország és Fehéroroszország szintén hadgyakorlatot tervez Lengyelország és a balti államok határainak közelében.

Stanislaw Koziej, a lengyel nemzetbiztonsági hivatal vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy a hadgyakorlatok miatt várható feszültséget megfigyelők kölcsönös cseréjével lehetne csökkenteni.

A NATO-országok külügy- és védelmi minisztereinek 2012. áprilisi tanácskozása alkalmából a visegrádi négyek közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben javasolták, hogy a Steadfast Jazz 2013 fedőnevű hadgyakorlatot tényleges csapatmozgásokkal járó, nem csupán terepasztalon végzett törzsvezetési gyakorlatként hajtsák végre. Egyben megerősítették eltökéltségüket, hogy jelentős erőkkel vegyenek részt egy ilyen gyakorlaton.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!